Dit is het ontwerp voor het nieuwe Europees parlement in Brussel

© Europarc
| De nieuwe vergaderzaal van het Europees parlement.

Het Europees parlement heeft een winnende schets gekozen voor de vernieuwing van hun gebouw in Brussel: het Deense bureau JDS Architects mag met de eer gaan lopen.

Het Europees Parlement heeft een winnende schets gekozen voor de vernieuwing van hun gebouw in Brussel. Het Deense bureau JDS Architects koos voor een behoud van de bestaande structuur en een lichte uitbreiding van het Leopoldpark. Het ontwerp is nu visueel bekend.

De ellipsvormige structuur van het parlementsgebouw blijft behouden. Verder is het opvallend hoe de nieuwe vergaderzaal van het Europees Parlement er zal uit zien. De zaal zal nu gelegen zijn op de bovenste verdiepingen. "Dankzij de grote ramen kan iedereen nu mee kijken hoe de parlementsleden vergaderen", klinkt het bij JDS Architects. "Eén van de grote vensters kan ook gebruikt worden als informatiescherm."

europarc_european_parliament_brussels_siteplan.jpg
© Europarcs

Op de bovenste verdieping - waar ook de vergaderzaal te zien is - komt er een botanische tuin, 'Green Agora', geïnspireerd op de 'agora' in het oude Griekenland.

Er komt ook een nieuwe wandelroute tussen het Luxemburgplein en het Leopoldpark. De esplanade, die nu wat ingesloten ligt tussen het parlementsgebouw en het Luxemburgplein, zal zo beter aansluiten op de stad.

De huidige sokkel van het Spaakgebouw wordt bovendien verkleind, wat het Leopoldpark licht zal vergroten. Meer informatie over de renovatie vind je hier.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?