1724 EU Luxemburgplein 03

| Het Europees parlement aan het Luxemburgplein in Elsene.

Winnend ontwerp stelt renovatie Europees parlement voor

Eva Christiaens
© BRUZZ
30/07/2022

Het Europees parlement heeft een winnende schets gekozen voor de vernieuwing van hun gebouw in Brussel. Daarin gaat de keuze dan toch uit naar een renovatie, niet naar nieuwbouw. Het Deense bureau JDS Architects koos voor een behoud van de bestaande structuur en een lichte uitbreiding van het Leopoldpark. Dat wil nog niet zeggen dat de renovatie voor meteen is.

Dat schrijft La Capitale en bevestigt de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret aan BRUZZ. Borret was jurylid in de architectuurwedstrijd, maar verder niet betrokken bij de projectoproep. Die was uitgeschreven door het Europees parlement zelf, intussen al tweeënhalf jaar geleden.

Het winnende (schets)ontwerp van JDS Architects wordt pas in september voorgesteld. Bouwmeester Kristiaan Borret verklapt alvast dat de ellipsvormige structuur van het parlementsgebouw behouden blijft. “Dat vond ik een van de grote troeven van dit ontwerp. Er is een fundamenteel hergebruik van de structuur. Tegelijkertijd wordt de stedenbouwkundige situatie rond het gebouw verbeterd,” zegt Borret.

Er komt bijvoorbeeld een nieuwe wandelroute tussen het Luxemburgplein en het Leopoldpark, zegt hij. De esplanade, die nu wat ingesloten ligt tussen het parlementsgebouw en het Luxemburgplein, zou zo beter aansluiten op de stad. De huidige sokkel van het Spaakgebouw wordt bovendien verkleind, wat het Leopoldpark licht zal vergroten.

Nog jaren

Het gaat nu om een schets die nog kan worden aangepast. De plannen moeten dan zowel door het Europees parlement als door de Brusselse overheid worden goedgekeurd, met alle procedures van dien.

“Dit was slechts een ontwerpwedstrijd, die nu is afgelopen. Mocht het parlement verdergaan met de vernieuwingsplannen, dan moet het eerst onderhandelen met de winnaar,” zegt woordvoerster Delphine Colard van het Europees parlement. “Op dit moment is die beslissing nog niet genomen. We weten nog niet of we verder gaan, in welke vorm en er is nog geen timing.”

Ook het budget blijft onduidelijk. Bij het lanceren van de architectuurwedstrijd dacht het Europees parlement nog dat een nieuwbouw goedkoper zou uitvallen dan een renovatie. “Dat hoeft niet noodzakelijk te kloppen,” zegt bouwmeester Borret nu. Met de keuze voor dit ontwerp lijkt een nieuwbouw alvast van tafel.

"Het gebouw moet vernieuwd worden, maar het functioneert nog"

Delphine Colard, woordvoerster Europees parlement

Zekerheid over de uitvoering van hun plannen krijgen de architecten dus niet. JDS krijgt wel 120.000 euro aan prijzengeld. Het bureau heeft kantoren in Kopenhagen en Brussel en is opgericht door de Brusselse architect Julien De Smedt. In de top vijf van de winnende ontwerpen zit trouwens nog een Brussels bureau, A2M. Zij ontvangen 40.000 euro voor hun vijfde plaats. Alle vijf ontwerpen worden in september tentoongesteld op de centrale esplanade voor het Paul-Henri Spaakgebouw.

Dat gebouw is nog maar dertig jaar oud, maar sukkelde al met waterlekken en problemen aan het dak. De veiligheidsvoorschriften zijn vandaag ook strenger. “Het gebouw moet inderdaad vernieuwd worden, maar het functioneert nog,” zegt parlementswoordvoerster Colard. Veel haast voor de renovatie lijkt er niet. “Dit zal nog jaren duren,” zegt bouwmeester Borret.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni