Het Albertinaplein en trappen van de Kunstberg

| De betoging zondag tegen de avondklok zal plaatsvinden aan de Kunstberg (archiefbeeld)

Brussels collectief betoogt zondag tegen avondklok: 'Inbreuk op grondrechten'

SDS
© BRUZZ
31/12/2020

Het Brusselse collectief 'Vecht voor je recht' organiseert zondagmiddag een staande betoging tegen de avondklok op de trappen van de Kunstberg. De groep vindt de avondklok een disproportionele maatregel in de strijd tegen het coronavirus en wil aankaarten dat veel mensen dezelfde mening zijn toegedaan, maar die niet luidop durven te uiten.

Uit frustratie over de avondklok heeft een vriendengroep van vijf het collectief 'Vecht Voor Je Recht' opgericht, dat het initiatief nam voor de betoging. "Wij zijn een groep Brusselaars die zeker niet ontkennen dat er maatregelen moeten worden genomen om dit virus te bestrijden", legt medeorganisator Amin Benaissa uit aan BRUZZ. "Maar wij vinden dat er op dit moment in de balans onvoldoende gewicht wordt gegeven aan onze grondwettelijk gegarandeerde rechten en vrijheden."

"En de avondklok is een dusdanige inperking van onze grondrechten, dat we daar niet akkoord mee gaan. Welke besmettingen worden hierdoor tegengehouden? De willekeur ook: in Brussel moet je om 22 uur binnenblijven, in Vlaanderen is het middernacht. Dat is al een stuk schappelijker. Waar zijn de studies die dat verschil onderbouwen, waar is de reflectie hierrond gebeurd?"

"Dat er nog altijd geen 'coronawet' is, maar al die maatregelen via ministerieel besluit worden genomen, getuigt ook van een gebrek aan democratische legitimiteit", zegt Benaissa. Op Facebook hebben inmiddels 560 mensen interesse getoond in de betoging.

Politiek onafhankelijk

"Wij zijn niet gelieerd aan een politieke beweging of andere organisatie", zegt de woordvoerder. "Wij hebben ook niets te maken met Viruswaanzin en dergelijke. Het is niet omdat wij kritiek uiten op de avondklok, dat wij het bestaan van het coronavirus ontkennen of dat we geen maatregelen nodig zouden achten."

"Er is een beetje een cultuur gecreëerd, niet in het minst door de media, dat wie dit soort maatregelen in vraag durft te stellen, gekken zijn. En dus durven heel veel mensen zich niet publiekelijk uit te spreken, uit vrees voor professionele gevolgen bijvoorbeeld. Veel academici bijvoorbeeld die we contacteren steunen ons initiatief, maar durven daar niet voor uit te komen. Ik ben zelf ambtenaar, ook voor mij is het niet evident."

De betoging tegen de avondklok vindt zondag plaats van 12 tot 13 uur aan de Kunstberg, met medeweten van de politie. De organisatoren voorzien handgel en mondmaskers. Ze vragen medebetogers om hun eigen mondmasker mee te brengen en afstand van anderen te houden. Maximaal honderd mensen mogen deelnemen aan de actie, maar vanwege het weer en de kerstvakantie verwachten de organisatoren niet dat dat problemen zal opleveren.

Eerder kondigde het andere collectief Geenvodjepapier.be al aan naar het Grondwettelijk Hof te zullen stappen om de ministeriële besluiten over de avondklok te laten aftoetsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Samenleving, avondklok coronacrisis, avondklok, Vecht voor je Recht , betoging tegen coronamaatregelen, betoging

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni