Brussels Gewest wil in Rabat politieke en economische samenwerking herlanceren

© BRUZZ
| Minister-president Rudi Vervoort (PS, rechts) en Pascal Smet (Vooruit) zijn in Rabat voor een politieke missie.

Een delegatie van het Brussels Gewest onder leiding van minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris voor Internationale Betrekkingen Pascal Smet (Vooruit-one.brussels) is dinsdag in de vooravond geland in Rabat, de administratieve hoofdstad van Marokko, voor een economische en politieke missie van vier dagen.

Op de agenda staat woensdag de ondertekening van een vernieuwde kaderconventie over de samenwerking tussen het hoofdstedelijk gewest en regio Rabat-Salé-Zemmour-Zaër met 4,6 miljoen inwoners. Dat moest vorig jaar gebeuren, maar kon door de coronacrisis niet doorgaan.

De eerste conventie is al twintig jaar oud en focuste zich onder meer op milieu (studie over afvalsorteren in Rabat), gezondheid (borstkankeronderzoek in Rabat met ondersteuning van het Bordet-ziekenhuis), integratie van mindervaliden, informatica, opleiding, sociale economie, ontwikkeling van een industriezone en sport.

Daarnaast waren er interculturele uitwisselingen tussen Brusselse en Marokkaanse jongeren, en samenwerking inzake toerisme en arbeid.

Verdere planning

Woensdag hebben Vervoort en Smet een aantal politieke contacten.

Donderdag opent het Brussels Gewest een nieuwe economische en handelpost in de Marokkaanse hoofdstad.

Het economische luik wordt geleid door hub.brussels, het Brussels agentschap voor begeleiding van ondernemingen. Aan de missie nemen Brusselse bedrijven deel uit de bouwsector, de immobiliën, hernieuwbare energie, ICT en AI.

Vrijdag reist de delegatie naar Casablanca voor economische contacten en bezoeken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?