Het Brussels Parlement

| Het Brussels Parlement.

Brussels parlement debatteert over corona

SVG
© BRUZZ - Belga
13/03/2020

Het Brussels parlement debatteert momenteel over de Corona-crisis.

Over de Corona-crisis vindt momenteel een debat plaats in het parlement. Dat was deze ochtend opgeschort omdat er niemand van de regering was komen opdagen. Maar nu zijn alle regeringsleden met relevante bevoegdheden aanwezig om op de vragen van de parlementsleden te antwoorden.

Donderdag nam de Nationale Veiligheidsraad drastische maatregelen om het coronavirus in te dijken. Er zijn vele vragen over de impact op de economie, gezondheid en het welzijn van de Brusselaars.

Vlaamse maatregelen

Eerder deze ochtend kwam de Vlaamse regering met forse economische maatregelen. Zo trekt Vlaanderen 100 miljoen uit voor crisisgaranties om bedrijven met grote schulden te ondersteunen.

De hinderregeling die voor KMO's bestaat, wordt nu ook toegepast voor de Corona-crisis. Restaurants en cafés krijgen op die manier forfaitair 4.000 euro, winkels die in het weekend moeten sluiten 2.000 euro. Na 21 dagen wordt er 160 euro per dag uitgetrokken.

De aanslagbiljetten voor de onroerende voorheffing worden uitgesteld tot in september zodat de bedrijven meer tijd krijgen om die te betalen.

Commissies opgeschort

Vanaf komende maandag wordt het werk van de Brusselse parlementaire commissies tot nader order opgeschort, met uitzondering van de commissie Gezondheid. Ook commissies die dringende en noodzakelijke wetgevende teksten op hun agenda (zouden) hebben, kunnen blijven doorgaan.

Alle hoorzittingen, ontmoetingen en bezoeken van burgers worden vanaf vandaag uitgesteld.

Brussels minister Maron liet tijdens het debat weten dat er een speciale opvang komt voor daklozen die coronasymptomen vertonen. Tijdens het debat ook heel wat vragen over de vaststelling dat de federale instanties nu de leiding nemen. Minister-president Vervoort zegt dat dat niet wil zeggen dat de Brusselse regering buitenspel is gezet. Integendeel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, nationale veiligheidsraad, Brussels Parlement, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni