Brussels parlement geeft groen licht voor nieuwe huurtoelage

© PhotoNews
| Met de maatregel wil minister van Huisvesting Céline Fremault mensen ondersteunen die geen woning vinden op de privémarkt.

Kandidaat-huurders van een sociale woning die op de wachtlijst staan, kunnen binnenkort in de tussentijd aanspraak maken op een huurtoelage. Daar heeft het Brussels parlement deze vrijdag groen licht voor gegeven.

Het gaat om kandidaat-huurders met een inkomen gelijk aan of lager dan een leefloon. Naar schatting tussen de 3.000 en 5.000 huishoudens komen voor de toelage in aanmerking. Het gewest maakt daarvoor 12 miljoen euro vrij.

De toelage bedraagt 160 euro per maand, en treedt de komende maanden in werking. Per persoon komt daar nog een aanvullend bedrag van 20 euro bij, met een maximum van 220 euro per maand per gezin, en 280 euro voor eenoudergezinnen. Naast de huurtoelage voorziet de ordonnantie ook een verhuistoelage.

In de vorige legislatuur werd er al een huurtoelage ingevoerd, maar daar maakten slechts 43 gezinnen gebruik van, onder andere vanwege de stroeve procedure en strenge voorwaarden. Volgens minister Fremault is het nieuwe systeem beter toegankelijk. De ondersteuningsaanvragen kunnen ook elektronisch worden ingediend.

'Doekje voor het bloeden'

N-VA, Groen en de PTB-PVDA onthielden zich van stemming. Voor hen gaat de maatregel niet ver genoeg. De controle op bewoonbaarheid van de huurhuizen is volgens de N-VA teveel versoepeld. Bovendien kunnen huurders die al een OCMW-woning met sociale huurprijzen hebben, ook gebruik maken van de toelage terwijl ze die minder hard nodig hebben.

Voor PVDA is de huurtoelage niet meer dan een doekje voor het bloeden, zo lang er geen wettelijke omkadering komt van de huurprijzen. De inflatie zal de toelage teniet doen, vrezen de communisten. Een ernstige tekortkoming volgens de partij, is bovendien dat gezinnen in een zogenoemde 'onaangepaste woning' geen recht hebben op een toelage.

Die argumenten haalt ook Groen aan. "Een moeder die met twee kinderen in een éénkamerappartement woont, kan geen aanspraak op de toelage maken, terwijl ze die het hardst nodig heeft." Bovendien vreest Arnaud Vestraete dat de premie de huurprijzen omhoog zal stuwen. Een ontwikkeling die hij had willen stoppen door de huurprijzen te omkaderen, maar dat voorstel van amendement werd verworpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?