| De Brusselse regering, met onder meer minister voor Begroting Sven Gatz (tweede van links). Archiefbeeld

Brusselse begrotingen meerderheid tegen oppositie goedgekeurd

© Belga
15/12/2023

Het Brussels Parlement heeft vrijdag de verschillende begrotingen van het Brussels Gewest, de Agglomeratie Brussel en de Gemeenschappelijk Gemeenschapscommissie voor 2024 goedgekeurd. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie.

Eerder op de dag zei minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) dat het begrotingstekort vermindert, maar dat het niet voldoende is. De toename van de schuld is voor een derde te wijten aan de opeenvolgende crisissen, een ander derde aan de structurele investeringen en een derde door de reguliere uitgaven, en dat laatste is problematisch, erkende hij.

Gatz herhaalt de wil om naar een begroting in evenwicht te gaan. Dit via besparingen en hervormingen, en zonder nieuwe belastingen voor de Brusselaars. Volgens Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD) moet vooral de financiering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest herbekeken worden.

Bij de bespreking van de begroting brandde de oppositie gisteren het beleid af. Onder meer David Leisterh (MR) zei dat de Brusselse schatkist leeg is en vol gaten zit. "In zekere zin is Brussel de afgelopen jaren bestolen. Een roof op de belastingen van de werkende mensen. En we kunnen zelfs het jaar van de misdaad traceren: 2017. Vanaf dat moment stegen de uitgaven", zei hij. De opeenvolgende crisismaatregelen kunnen de stijgende schuld niet volledig verklaren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni