Céline Fremault (CDH) stelt dat het debat eerder vroeg dan laat moet plaatsvinden.

Brusselse meerderheid wijst vraag om dringend debat over vaccinaties van oppositie af

© Belga
24/02/2021

De Brusselse meerderheidspartijen hebben een vraag vanuit de oppositie om dringend een debat te organiseren in commissie over de vaccinatiecampagne afgewezen. De meerderheid wil liever wachten tot volgende week, klinkt het bij N-VA-parlementslid Gilles Verstraeten en CDH-politica Céline Fremault.

De vraag werd woensdagmiddag gesteld in het Uitgebreid Bureau van het Brussels parlement. Een dringend debat over de vaccinaties is nodig, vindt de oppositie, onder meer omdat nog niet alle vaccinatiecentra in Brussel operationeel zijn, omdat er problemen zijn opgedoken met het informaticasysteem waarmee de uitnodigingen worden verstuurd en omdat het vaccineren trager verloopt dan gehoopt.

Maar de meerderheid heeft de vraag afgewezen, klinkt het bij Fremault en Verstraeten. De regeringspartijen willen het debat volgende week organiseren tijdens de Commissie Gezondheid, klinkt het. Verstraeten is het daar niet mee eens. "Deze kwestie is urgent", zegt hij. "Slechts 5 procent van de vaccinatiecapaciteit in centrum Heizel, het grootste van het land, wordt vandaag gebruikt, en van de 11.000 uitgenodigde mensen stuurt tot nu toe 72 procent zijn kat", zegt hij.

"We hebben op drie weken tijd 3.000 mensen gevaccineerd terwijl we in principe voldoende capaciteit hebben om 4.400 mensen per dag te vaccineren. Mevrouw (Inge, red.) Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie schijnt niet te weten hoe dit komt en minister Maron is in geen velden of wegen te bespeuren. Dit is blijkbaar al weken aan de gang. Men moet nu met oplossingen komen."

Ook voor Fremault moet het debat eerder vroeg dan laat plaatsvinden. "In volle crisis komt een week overeen met honderd jaar. De burgers zijn op het einde van hun Latijn en verdienen onmiddellijk een efficiënte strategie met duidelijke richtlijnen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie