Brusselse OCMW's krijgen half miljoen om winteropvang te versterken

ocmw_brussel_stad_940_667px_c_natasha_palazzo_flickr_cc.jpg
© Natasha Palazzo - Flickr CC
| Het OCMW in de Marollen.

De Brusselse regering heeft beslist om een budget van 500.000 euro ter beschikking te stellen van de OCMW's om de begeleiding van daklozen in het Brussels gewest kwalitatief en kwantitatief te versterken.

"Het is een Gewest onwaardig om mensen te laten ronddolen in onze stations en parken. Dat geeft een zeer droevig beeld van onze metropool en creëert een mensonterende situatie in de hoofdstad van Europa. Het was mijn voornaamste betrachting om te vermijden dat wie dan ook deze winter op straat moet slapen. Die belofte kom ik na", stelt minister-president Rudi Vervoort.

Vervoort had eind september voorgesteld om 500.000 euro vrij te maken om een opvangcentrum te financieren voor migranten die zich in de buurt van het Noordstation en het Maximiliaanpark bevonden. De minister-president bevestigde maandag tijdens de ministerraad de noodzaak van de maatregel wegens een gebrek aan middelen bij de bestaande opvangstructuren. Hij sprak toen over een budget van 500.000 euro, in afwachting van een eventuele samenwerking met andere beleidsniveaus.

De ministerraad koos de Federatie van Brusselse OCMW's uit als partner om die beslissing ten uitvoer te brengen. Zij moet de toegekende subsidie gebruiken om met de OCMW's en actoren van haar keuze de begeleiding van daklozen in het Brussels gewest kwalitatief en kwantitatief te versterken. Het gaat daarbij onder om een uitbreiding van het aantal voorziene bedden, de dagelijkse duur van de begeleiding, en de verlenging van de opvang en de versterking van de diensten die overdag gezondheidshulp en juridische bijstand bieden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?