Brussel bant vervuilende auto's: persconferentie van de Brusselse regering n.a.v. de invoering van de lage-emissiezone met Rudi Vervoort en Céline Fremault

| Fremault en Vervoort moet zich geen zorgen maken om valse volgers op Twitter.

Brusselse politici hebben weinig last van valse Twittervolgers

JC
© BRUZZ
04/01/2019

In tegenstelling tot de belangrijkste federale politici hebben hun collega's van het Brussels Gewest weinig tot geen last van valse Twittervolgers. Ook de twitterende burgemeesters en Brusselse partijen scoren goed.

20190103_Twitteraudit Céline Fremault

| Zelfs Céline Fremault, de slechtste leerlinge van de gewestregering, scoort nog zeer goed.

BRUZZ analyseerde de volgers van de belangrijkste Brusselse beleidsmakers met de gespecialiseerde site twitteraudit.com. Die bekijkt hoeveel van je followers effectief bestaande personen zijn. Dat doen ze door onder andere inactieve accounts en zogenaamde bots, accounts die automatisch nieuwe accounts volgen, eruit te filteren.

Donderdag deed De Standaard die test voor een aantal federale ministers. Daaruit bleek dat onder andere Theo Francken (N-VA) en Charles Michel (MR) veel te kampen hebben met valse volgers. Bij beide politici was ongeveer de helft van hun volgers vals.

Maximaal 21 procent valse volgers

De leden van de Brusselse gewestregering scoren daarentegen allemaal opvallend goed in de test. Céline Fremault (CDH) is er de slechtste leerlinge van de klas met 21 procent valse volgers. Toch is ook dat nog een zeer goede score. Ter vergelijking: ons eigen Twitteraccount kreeg van de website een score van 81 procent. Alle andere leden van de gewestregering scoren minstens even goed. Guy Vanhengel prijkt bovenaan met een score van 97 procent.

20190103_Twitteraudit Bernard Clerfayt

Ook de twitterende Brusselse burgemeesters halen bijna allemaal scores boven de 80 procent. Alleen Benoît Cerexhe (CDH) haalt die kaap niet. Net als Céline Fremault klokt hij af op 21 procent valse volgers. Bernard Clerfayt (Défi) scoort het allerhoogst. Hij heeft amper 2 procent valse volgers.

Naast de politici, controleerden we ook de lokale accounts van de verschillende partijen. Ook die slagen met vlag en wimpel voor de test. Het profiel van de Brusselse afdeling van N-VA heeft amper 1 procent valse volgers, maar ook de andere partijen halen scores tot ver boven de 90 procent.

Minder volgers betekent minder valse volgers

Die goede scores zijn te verklaren door het relatief lage aantal volgers dat de Brusselse politici hebben. Zo scoort Fremault procentueel gezien het slechtst, maar ze is dan ook wel de enige in het lijstje die de kaap van de 10.000 volgers haalt.

Je wordt vooral gevolgd door bots wanneer je over specifieke zaken tweet, vaak ook met de afgesproken hashtag. Op basis daarvan kan het geautomatiseerde account filteren wie er gevolgd moet worden. Federale ministers die vaak over internationale thema's tweeten hebben daar dan ook sneller last van dan de Brusselse politici die het meer over lokale problemen hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Twitter , valse accounts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni