Brusselse PS gaat tegen verbod op onverdoofd slachten stemmen

© Toshihiro
Updated: 15-04-2022 - 12:57

De Brusselse PS gaat tegen een verbod op onverdoofd slachten stemmen. Eerder had de socialistische partij nog geen partijstandpunt ingenomen en zou de keuze aan de individuele parlementsleden overgelaten worden.

In oktober had minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) een voorstel voor een verbod op onverdoofd slachten op de regeringstafel gelegd. De PS wilde toen eventueel de keuze overlaten aan elk individueel parlementslid om voor of tegen te stemmen.

Twee en een halve maand later hebben de Brusselse socialisten toch een partijstandpunt bepaald en beslist om tegen te stemmen. Dat werd bevestigd aan Le Soir.

De socialistische fractie heeft het besluit genomen na een lange interne discussie. Naast de Europarlementariërs was ook de voorzitter van de Brusselse PS-federatie Ahmed Laaouej aanwezig.

Regeerakkoord

De kwestie van onverdoofd slachten verdeelt de meerderheidspartijen al langer. Défi, Groen en Open VLD dienden eind januari nog een ontwerp van ordonnantie in dat verdoofd slachten verplicht. Nochtans was het verbod op onverdoofd slachten niet opgenomen in het regeerakkoord.

De PS was daar toen al niet mee opgezet. Fractievoorzitter Ridouane Chahid noemde het voorstel "hypocriet”.

Het is nog niet duidelijk wanneer de stemming van het ontwerp zal plaatsvinden. Eerst zal erover gedebatteerd worden in de commissie milieubeheer, vermoedelijk in mei.

Er zal ook een debat worden gehouden over het al dan niet houden van hoorzittingen met onder meer moslims, joden, dierenartsen en Gaia.

Oppositiepartijen

Verschillende oppositiepartijen in het Brussels Parlement hekelen de beslissing van de PS.

"Ik heb onlangs het slachthuis bezocht en met eigen ogen gezien hoe een rituele slachting duidelijk dierenleed veroorzaakt," zegt zegt N-VA-fractieleidster Cieltje Van Achter. "Hopelijk steunen de andere Brusselse partijen wel het verbod op onverdoofd slachten zoals in het Waalse en Vlaamse gewest, zodat dierenwelzijn eindelijk ook in Brussel ernstig genomen wordt."

Brussels MR-parlementslid Aurelie Czekalski stelt op Twitter vast dat het standpunt van de Waalse en Brusselse PS sterk verschillend is. In Wallonië heeft de PS wel een verbod op onverdoofd slachten goedgekeurd. Bij de PS "komt het dierenwelzijn na het stemmenronselen bij de (allochtone) gemeenschappen," aldus het MR-parlementslid.

Ook Vlaams Belang haalt de dubbele houding van de PS in Brussel en Wallonië aan en noemt de beslissing "grotesk hypocriet". Voor de uiterst rechtse partij toont de PS-tegenstem aan "dat de islamisten de Brusselse partijen stevig in hun greep hebben".

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?