Fractieleider PS over onverdoofd slachten: 'Voorstel Défi is hypocriet'

© Kevin Van den Panhuyzen
| Ridouane Chahid (PS) in het Brussels Parlement

Défi-parlementslid Jonathan de Patoul heeft in het Brussels parlement een ontwerp van ordonnantie ingediend dat verdoofd slachten verplicht. De PS is daar niet mee opgezet. Fractievoorzitter Ridouane Chahid noemt het voorstel "hypocriet."

Dit voorstel, dat sterke gelijkenissen vertoont met hetgeen er in Wallonië en Vlaanderen gestemd is, is mede ondertekend door coalitiepartners Lotte Stoops (Groen) en Carla Dejonghe (Open VLD). De tekst zal de komende maanden de gewoonlijke parlementaire procedure doorlopen om geagendeerd en besproken te worden in de commissie leefmilieu, waarna er gestemd zal worden in de plenaire zitting.

Daar is PS-fractievoorzitter Ridouane Chahid niet mee opgezet. "Wanneer je tussen partners van de meerderheid zit en je hebt een contract ondertekend dat tot 2024 loopt, dan word je verondersteld de cohesie binnen de meerderheid te bewaren en ervoor te zorgen dat de meerderheid verenigd is," betreurt hij bij BX1. 

Economische gevolgen

Dat de socialisten in Wallonië en Vlaanderen anders denken dan die in Brussel is volgens de burgemeester van Evere niet ongewoon. "Meningsverschillen zijn courant, ook als het om andere thema's als mobiliteit en huisvesting gaat. Wij zijn een autonome regio, het is niet abnormaal dat wij in Brussel een andere positie innemen."

"We zijn niet tegen een stemming, maar een debat is nodig," aldus Chahid nog bij BX1. "Het is zorgwekkend dat het ontwerp van ordonnantie gesteund wordt door de N-VA, maar vooral ook door Vlaams Belang."

De Brusselse PS maakt zich zorgen over de sociale cohesie binnen Brussel en ook voor economische gevolgen die een verbod op onverdoofd slachten zouden kunnen teweegbrengen. "Het slachthuis in Anderlecht is een economische long in Brussel. Het zijn minstens driehonderd banen die behouden moeten blijven."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?