De start van het parlementair werkjaar stond meteen bol van de discussies.

'Brusselse regering moet ook nota's publiceren'

BVR
© BRUZZ
03/02/2017

De beslissingen van de Brusselse regering komen online, de agenda misschien en de nota's niet. Dat zei minister-president Rudi Vervoort vrijdagmiddag in het Brussels parlement, in reactie op een vraag van Jef Van Damme (SP.A) en Cieltje Van Achter (N-VA). Die laatste reageerde teleurgesteld. “Wat hebben we eraan te weten dat een Masterplan is goedgekeurd, als we dat Masterplan zelf niet te zien krijgen?”

De Brusselse regering besliste donderdagochtend, na druk van oppositie, BRUZZ en ook verschillende Franstalige media, om voortaan de besluiten van de Brusselse regering te publiceren. In de plenaire zitting van het Brussels parlement vrijdagmiddag, vroegen Jef Van Damme en Cieltje Van Achter zich af hoe de regering daar concreet mee aan de slag gaat.

“We hebben de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel gevraagd om een online platform voor te bereiden”, antwoordde minister-president Vervoort. “Daarop komen de besluiten van de Brusselse regering, maar de nota’s en bijlagen worden niet gepubliceerd.”

Voor Cieltje Van Achter is dat niet genoeg. “Dit brengt ons geen stap verder”, zegt ze. “Wat hebben we eraan op een website te kunnen lezen dat de regering een masterplan heeft goedgekeurd, als we dat masterplan zelf niet kunnen inzien?”

Of de regering ook de agenda van de ministerraad op voorhand kenbaar zal maken, blijft onduidelijk. “We zijn in principe voor, maar onze manier van werken maakt het zeer moeilijk om die op voorhand door te sturen”, klinkt het.

Volgens Vervoort wordt die agenda soms pas laat de avond ervoor goedgekeurd. “Moeten wij die dan om 12 uur ’s nachts nog publiceren?”, vraagt hij zich af. “Maar we gaan het proberen.”

Een precieze timing of een streefdatum werden niet vermeld.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni