Brusselse regering valt: wat zijn de nieuwe mogelijke coalities?

Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering. Wellicht zal CDH de PS willen vervangen door een andere (Franstalige) partij. MR lijkt alvast onmisbaar in de nieuwe constellatie.

Een overzicht van de nieuwe mogelijke coalities. Hierbij gaan we ervan uit dat de meerderheid aan Vlaamse kant dezelfde blijft (voorlopig is dat nog onduidelijk):

MR – CDH – Défi

Dit is op papier de meest voor de hand liggende optie. Deze drie partijen hebben samen 37 van de 72 Franstalige zetels in het Brussels parlement, en dus een (nipte) meerderheid. De Brusselse regering blijft hierbij identiek, alleen wordt PS vervangen door MR. Défi is nodig, want de partij is met 12 zetels een stuk groter dan bijvoorbeeld Ecolo: die fractie telt 8 zetels, en kan MR en CDH niet aan de vereiste 36+1 zetels helpen.

MR – CDH – DéFi – Ecolo

Dezelfde meerderheid als hierboven beschreven, maar dan met Ecolo erbij. Dat levert een ruime meerderheid van 45 zetels op. Deze optie lijkt echter niet zo interessant, omdat Ecolo niet nodig is. Bovendien zou Ecolo dan de meest linkse partij in een relatief rechtse meerderheid moeten zijn, en het is maar de vraag of die partij daar om staat te springen.

MR – DéFi – Ecolo

Het is op papier ook mogelijk dat de Brusselse CDH zelf het slachtoffer wordt van de démarche van Lutgen. Indien MR, DéFi en Ecolo met elkaar een akkoord zouden vinden, is er een meerderheid van 37 zetels.

PS – DéFi – Ecolo

PS kan ook zelf aan de macht blijven: dan moet het DéFi overtuigen om in de regering te blijven, zonder de CDH, en Ecolo mee aan boord hijsen. Deze meerderheid zou 42 zetels in het Brussels parlement tellen.

PS – MR

In theorie is ook een monsterverbond tussen PS en MR mogelijk: beide partijen samen hebben een comfortabele meerderheid van 39 zetels. Ze zouden zo de coalitie in Brussel-Stad kunnen kopiëren naar het Brussels Gewest.

MR onmisbaar
Wat opvalt, is dat MR in zowat elke coalitie onmisbaar is. Het alternatief met CDH, Ecolo en DéFi telt immers te weinig zetels (28) om een nieuwe meerderheid te vormen. Indien de PS uit de regering verdwijnt, zou MR bovendien de grootste partij in de Brussels regering zijn, en dus ook de nieuwe minister-president mogen leveren. Dan zou huidig fractieleider Vincent De Wolf in aanmerking kunnen komen.

Waalse gewestregering
De regering van het Waals gewest is momenteel een coalitie tussen de PS en CDH, onder leiding van minister-president Paul Magnette. Nu de CDH er uit de coalitie stapt, valt ook die regering.

Als gevolg daarvan zijn er in Wallonië drie coalities mogelijk: die tussen MR en CDH – die hebben samen een krappe 38 zetels van de 75 – of tussen MR, CDH en Ecolo. Die laatste coalitie is goed voor 42 zetels, eentje minder dan de huidige Waalse regering achter zich heeft. Ook hier zou de MR de grootste partij worden en dus de nieuwe regeringsleider mogen leveren.

Theoretisch gezien zouden ook de PS en de MR er samen kunnen regeren. Het is echter maar de vraag of de Waalse MR dat ziet zitten zo dicht bij de verkiezingen van 2019.

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook