CDH breekt met PS in deelstaatregeringen

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie.

Lutgen had de pers maandagochtend bijeengeroepen voor een "belangrijke verklaring". De cdH-voorzitter zei dat ook zijn partij gedegouteerd is door de opeenvolgende "affaires", zoals Publifin en recent nog het schandaal rond Samusocial, de organisatie voor de opvang van daklozen in Brussel. De cdH-voorzitter vindt dat er onmiddellijk een "breuk" moet komen. "De affaires, de gelddorst van sommigen remt de transformatie van onze gewesten af."

De PS is al dertig jaar aan de macht in Wallonië en Brussel en heeft daarom een "verpletterende verantwoordelijkheid" in de herhaaldelijke schandalen, zei Lutgen. Hij zei ook wel dat de PS niet het monopolie van de schandalen heeft en dat de misbruiken ook heel wat PS-leden en -mandatarissen gechoqueerd en kwaad gemaakt hebben. Het cdH wil daarom de PS weg uit alle deelstaatregeringen: de Waalse regering (PS en cdH), De Franse Gemeenschapsregering (PS en cdH) en de Brusselse regering (PS, cdH, DéFi, sp.a, Open Vld en CD&V).

Lutgen pleit ook voor een "drastische vermindering" van het aantal openbare instellingen. "Wij willen niet uit de regeringen stappen, we willen een andere partner", zei cdH-viceminister-president Maxime Prévot na afloop van de verklaring van zijn partijvoorzitter. "We doen niet verder met de PS. We kunnen met de PS niet meer op een serene manier samenwerken. Het is tijd om een nieuw, moderner, meer voluntaristisch beleid te voeren."

Radiostilte bij Vervoort
Wat de gevolgen voor de Brusselse regering zijn, is voorlopig nog onduidelijk. Minister-president Rudi Vervoort, die op dit moment in Montréal is, wil voorlopig nog geen reactie kwijt op het nieuws. Uit goede bron vernemen we dat alle andere Brusselse regeringspartijen compleet verrast waren door het nieuws. Vervoort zou intussen alweer op de terugweg zijn uit Montréal, samen met Olivier Maingain, de voorzitter van Défi.

MR-voorzitter Olivier Chastel liet al weten "in te willen gaan op de oproep van CDH om mee te praten over de toekomst van de regeringen." Maar volgens Didier Gosuin, minister van Economie voor Défi, is dit "een coup de théâtre, bedoeld om het blazoen van de CDH op te poetsen."

"Ja, de PS is uit de bocht gegaan, maar daar kun op een andere manier mee omgaan. Er is een regeerakkoord dat moet gerespecteerd worden", zegt hij aan BRUZZ. Over mogelijke coalities met CDH en MR wil hij dan ook niet nadenken. 

Zowel MR als Ecolo hebben maandagavond een partijbureau, waar de kwestie ter sprake zal komen.

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook