1778 Sven Gatz -Alexia Bertrand 02

| Minister Sven Gatz

Brusselse regering wil lagere belastingen bij aankoop woning

© Belga
30/03/2022

Het moet fiscaal interessanter worden om een woning te kopen in Brussel. Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open VLD) heeft daarvoor een ontwerptekst klaar, schrijft La Libre Belgique woensdag. Gatz stelt onder meer voor om te werken met een hogere korting op de registratierechten.

Concreet zou het deel dat vrijgesteld wordt van registratierechten, het zogeheten abattement, stijgen van 175.000 euro naar minstens 200.000 euro en maximaal 250.000 euro. Wie een woning koopt met een lagere prijs betaalt dan helemaal geen registratierechten, wie een duurdere woning koopt betaalt enkel registratierechten op het bedrag boven het vrijgestelde deel. Wie energiewerken laat uitvoeren, zou van een bijkomend abattement tot 50.000 euro kunnen genieten.

Het plafond om van de korting te kunnen genieten zou eveneens stijgen: van 500.000 naar 600.000 euro. Wie een woning koopt die duurder is dan die grens moet dus op het volledige bedrag registratierechten betalen.

De aanpassing heeft te maken met de stijgende woningprijzen. Doordat het abattement al enkele jaren gelijk is gebleven is het voordeel geleidelijk aan kleiner geworden.

Minister Gatz hoopt de hervorming af te ronden voor 1 januari 2023. De registratierechten in Brussel bedragen momenteel 12,5 procent. In Vlaanderen werd het tarief begin dit jaar verlaagd van 6 naar 3 procent voor de enige eigen woning, al bestaat er in Vlaanderen geen abattement zoals in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni