| Partijkopstuk Filip Dewinter nodigde Renaud Camus uit. De voorbije jaren wilde Dewinter een gelijkaardige wandeling doen, maar dan met Geert Wilders. Zowel in Molenbeek (foto) als in Sint-Joost werden die wandelingen verboden.

Burgemeester Kir verbiedt wandeling van Vlaams Belang met verspreider omvolkingstheorie

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
05/05/2023

Op uitnodiging van het Vlaams Belang komt Renaud Camus zaterdag naar het Vlaams Parlement. De Franse auteur staat bekend als verspreider van de omvolkingstheorie. Camus zou met de partij ook op stap gaan door Sint-Joost, maar dat verbiedt burgemeester Emir Kir.

In extreemrechtse kringen raakte de 76-jarige Franse auteur Renaud Camus bekend dankzij zijn teksten over de omvolkingstheorie. Daarover bracht hij in 2010 het boek 'Le Grand Remplacement' (De Grote Vervanging) uit. In Frankrijk werd hij al verschillende keren veroordeeld voor oproepen tot haat of geweld.

Zaterdagvoormiddag komt Camus in het Vlaams Parlement spreken, op uitnodiging van Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter. Daarvoor zou Camus met het Vlaams Belang een wandeling maken in Sint-Joost-ten-Node, schreef De Morgen. De partij zou daarvoor toestemming hebben gekregen van de burgemeester van Sint-Joost, al blijkt dat niet te kloppen.

Burgemeester Emir Kir (onafhankelijk) heeft nu een besluit genomen dat de wandeling op 6 mei in zijn gemeente verbiedt. "Sint-Joost staat symbool voor de grote verrijking, niet de grote vervanging," zegt Kir. "Wij zijn trots op de mozaïek van verschillende nationaliteiten in onze gemeente. Wie haat en verdeling zaait gaan we niet door onze straten laten paraderen."

Niet het eerste verbod

Het is niet de eerste keer dat Dewinter een Brusselse gemeente wil bezoeken met bekende buitenlandse gezichten uit het extreemrechtse milieu. Vorig jaar wilde Dewinter door Sint-Joost wandelen met Nederlands PVV-politicus Geert Wilders. Die wandeling werd verboden door Kir en de politie wachtte Dewinter op aan de gemeentegrens.

Oorspronkelijk wilde Dewinter die wandeling in Molenbeek doen, maar ook daar had de burgemeester die wandeling verboden. Anderlecht en Schaarbeek hadden toen ook een besluit genomen die de wandeling van Dewinter verbood. De burgemeesters vreesden dat ze de openbare orde niet konden garanderen.

In 2017 wilde Dewinter met Wilders op 'islamsafari' in Molenbeek. Ook dat werd door toenmalig burgemeester Françoise Schepmans (MR) verboden. Vlaams Belang vechtte dat verbod aan en kreeg in 2021 gelijk van de Raad van State.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni