Gemeentehuis Sint-Joost-ten-Node

| Gemeentehuis Sint-Joost-ten-Node.

Burgemeester kleine gemeente verdient vanaf 2024 evenveel als parlementslid

Steven Van Garsse
© BRUZZ
19/09/2023
Updated: 20/09/2023 09.00u

De lonen van de Brusselse burgemeesters en schepenen gaan omhoog. Vooral voor de kleinere gemeenten scheelt dit een flinke slok op de borrel.

De verschillen tussen de salarissen van burgemeesters binnen Brussel zijn groot. Zo verdient Ahmed Laaouej (PS) in Koekelberg zo’n 5000 euro bruto per maand, tegenover 11.000 voor zijn collega in Brussel stad, Philippe Close (PS). De verschillen hebben met het aantal inwoners van de gemeenten te maken.

Het verklaart ook waarom heel wat burgemeesters van kleine gemeenten er vaak ook nog een mandaat als parlementslid bij namen. Maar dat is vanaf 2024 niet meer mogelijk. Het Brussels gewest voert een volledig cumulverbod in.

Goedgekeurd

Voor minister Bernard Clerfayt (Défi) is het dan ook tijd om het salaris van burgemeesters en schepenen te ‘hervaloriseren’. De Brusselse regering heeft zopas een besluit in die zin goedgekeurd. Zo zal het burgemeestersloon niet langer berekend worden op dat van de gemeentesecretaris, maar op dat van een parlementslid.

Burgemeesters van kleine gemeenten (onder de 50.000 inwoners) zullen vanaf 2024 hetzelfde loon krijgen als een parlementslid (zo’n 8500 euro bruto). De schepenen van die kleine gemeenten moeten het stellen met 60 procent van dat bedrag. De burgemeesters van grote gemeenten (meer dan 50.000 inwoners) zullen gradueel meer krijgen dan een parlementswedde, met een maximum van 7,5 procent meer voor de stad Brussel. De schepenen van die gemeenten krijgen 75 procent van dat gradueel stijgend bedrag.

Stedelijke context

Clerfayt verdedigt de beslissing: “De burgemeester is de enige gemeentelijke functies die nooit geherwaardeerd werd. Nochtans vereisen die een grote beschikbaarheid – dag en nacht – en dat is des te meer het geval in een stedelijke context met een redelijk arme bevolking en een zeer grote bevolkingsdichtheid.”

De minister van lokale besturen maakt zich ook sterk dat de loonsverhoging tot een vermindering van de openbare uitgaven zal leiden. Zo is onlangs eveneens beslist om vanaf 2024 het aantal schepenen met minimum één te verminderen. Door de koek anders te verdelen, sparen de Brusselse gemeenten in totaal 609.000 euro uit per jaar aan lonen voor burgemeesters en schepenen, aldus Clerfayt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , burgemeesters , Bernard Clerfayt , Gemeentewet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni