Burgemeester Roberti betaalt loon tijdens afwezigheid terug

© Belgaimage
| Stéphane Roberti (Ecolo), bij zijn eedaflegging als burgemeester van Vorst op 26 november 2018, bij minister-president Rudi Vervoort (PS.)

Stéphane Roberti (Ecolo) zal in april pas terugkeren als burgemeester van Vorst. Hoewel hij daar volgens de gemeentewet niet toe verplicht is, betaalt Roberti zijn loon integraal terug.

Wegens problemen in de familiale sfeer zette Roberti midden november een stap opzij als burgemeester van Vorst. Partijgenote en schepen Mariam El Hamidine neemt sindsdien de functies van Roberti tijdelijk over, tot de man de burgemeesterssjerp opnieuw opneemt. De verwachting is dat hij in de maand april weer aan de slag kan.

Enkele gemeenteraadsleden vroegen zich af wat er met het loon van Roberti gebeurt tijdens zijn afwezigheid. "Omwille van zijn functie zou het niet mogen dat hij beter wordt behandeld dan een gewone arbeider. Ook niet slechter natuurlijk", vatte Laurent Hacken (CDH) de teneur van voornamelijk de oppositie samen.

Uit eigen beweging

El Hamidine laat weten dat Roberti voor de maanden december en januari zijn loon integraal heeft terugbetaald. "En hij zal dat ook doen voor de rest van de maanden waarin hij afwezig is", zegt de burgemeester ad interim. El Hamidine benadrukte dat hij dit eigenlijk niet hoeft te doen. "Een burgemeester heeft ongeacht de reden voor zijn belet altijd recht op zijn wedde."

Brulocalis, de koepel van lokale besturen in het Gewest, bevestigt dat Roberti conform de gemeentewet zijn loon in principe gewoon behoudt. El Hamidine heeft trouwens recht op een aanvullende vergoeding zodat haar wedde op gelijke hoogte is als dat van de burgemeester. "Daarvoor moest ik een volle maand werken, dus vanaf januari word ik dat bedrag uitbetaald."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?