Buurt reageert na geweld in Hoogte Honderdwijk: 'Waar ben je nog veilig in Brussel?'

An Missotten, Arthur Bagage
© BRUZZ
20/02/2024

Maandagavond werd een man in Vorst twee keer in het been geschoten nadat een poging om hem te ontvoeren mislukte. De precieze omstandigheden van het incident zijn nog niet duidelijk, maar de schietpartij laat wel een diepe indruk na in de anders zo rustige Hoogte Honderdwijk. Ook burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) is erg geschrokken.

Omstreeks negen uur 's avonds werd een man aangevallen en beschoten aan een bushalte in de Victor Rousseaulaan, vlakbij het rondpunt Hoogte Honderd. Het is de tweede keer in een week tijd dat de gemeente wordt opgeschrikt door een schietincident. Vorige week vrijdag kreeg een man in het Dudenpark een kogel in zijn bil.

Buurtbewoners zijn diep onder de indruk. “Het is een rustige wijk,” vertelt buurtbewoonster Angelique Genin. “Daarom ben ik ook vanuit het centrum naar hier verhuisd. Waar zijn we nog veilig in Brussel?” vraagt ze zich bezorgd af.

Buurtbewoner Patrick Stoclet woont al zestig jaar in de buurt. “Zoiets hebben we hier nog nooit meegemaakt in al die jaren. Het is verontrustend,” vertelt hij.

De vluchtauto werd dinsdagochtend teruggevonden. Het is nog onduidelijk of de schietpartij van maandagavond iets te maken heeft met de andere schietpartijen van de afgelopen week. Het parket van Brussel doet onderzoek naar de feiten, maar onthoudt zich voorlopig van verder commentaar.

Meer onveiligheid

Burgemeester Mariam El Hamidine woont zelf in de Hoogte Honderdwijk. “Het is een mooie wijk waar doorgaans nooit iets gebeurt. Ik was dus erg verrast door de feiten van gisteren.” De afgelopen tijd waren er wel klachten van buurtbewoners over meer onveiligheid in de buurt.

Uit cijfers van de politie blijkt onder andere dat het aantal diefstallen met geweld en diefstallen in voertuigen gestegen is ten opzichte van vorig jaar. De politie telde in de wijk dit jaar tien feiten van diefstal met geweld. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er vier.

De burgemeester heeft de laatste tijd al extra politiepatrouilles op poten gezet, ze bekijkt de mogelijkheid om het aantal patrouilles nog verder op te trekken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni