Buurtbewoners Limalaan ontstemd over nieuw opvangcentrum in Laken

AD
17/05/2023
Updated: 18/05/2023 17.24u

In het voormalige woonzorgcentrum Saint-Ignace, op de Limalaan in Laken, opent volgende week een nieuw opvangcentrum voor asielzoekers. Woensdagavond, net voor het verlengde weekend, werden buurtbewoners uitgenodigd voor een infovergadering, die bij tijd en wijle erg rumoerig verliep.

Samusocial kreeg van Fedasil een mandaat om het nieuwe opvangcentrum, op een boogscheut van het Koning Boudewijnstadion, te beheren.

De opening van het centrum werd aangekondigd in een brief aan de buurtbewoners, ondertekend door Sébastien Roy, algemeen directeur van Samusocial. Daarin staat te lezen dat het nieuwe centrum onderdak moet bieden aan 350 personen die op zoek zijn naar internationale bescherming. Bedoeling is dat zowel alleenstaande mannen en vrouwen, als gezinnen en niet-begeleide minderjarigen er vanaf maandag 22 mei terechtkunnen. In totaal zullen er 37 personeelsleden aan de slag gaan in het centrum. Zij zullen "in een beurtrol de klok rond, zeven dagen per week opvang en geneeskundige begeleiding bieden.”

Het gaat om een open opvangcentrum, wat betekent dat de bewoners overdag vrij zijn om naar buiten te gaan.

Boze reacties

De brief van Samusocial lokte veel reactie uit bij buurtbewoners. In een open brief aan de burgemeester uitten ze hun frustraties over de manier waarop er gecommuniceerd werd over de opening van het centrum.

“We proberen intussen al maanden informatie te krijgen over de opening van dit nieuwe opvangcentrum. Dat bleek totaal onmogelijk, en nu komt u elf dagen voor de opening met de mededeling dat de beslissing reeds gevallen is, zonder enige inspraak van buurtbewoners.”

Ook in een pamflet dat in de brievenbussen van de Limalaan terechtkwam, wordt opgeroepen tot protest. “Geen overleg, geen informatie, geen discussie, geen respect voor buurtbewoners! Kom uw beklag doen op de infovergadering!”.

Infovergadering

In totaal kwamen er woensdagavond zo’n zeventig buurtbewoners opdagen, en de ontevredenheid was duidelijk groot. Velen maken zich zorgen over de (geluids)overlast die het centrum met zich mee zou brengen, de mogelijke uitbreiding van het centrum en de lange rijen op het voetpad.

De infovergadering op de Limalaan

De infovergadering op de Limalaan

“Voor alle duidelijkheid: dit is geen aanmeldcentrum”, zei burgemeester Philippe Close (PS) tijdens de vergadering. “Het gaat om een opvangcentrum waarin mensen verblijven wier asielprocedure reeds is opgestart. Sommigen werken, de kinderen gaan naar school,...kortom, er zullen zich dus geen rijen vormen zoals aan aanmeldcentrum Klein Kasteeltje.”

“Dit zijn ook geen delinquenten”, repliceerde Close op de vele vragen over mogelijke drugsoverlast. “Deze mensen verblijven al maanden in onze centra, beschikken over een oranje kaart en worden van nabij opgevolgd door verschillende instanties."

In het centrum zullen volgens Close en Samusocial voornamelijk families en niet-begeleide minderjarigen verblijven, “een publiek waar we doorgaans weinig problemen mee ondervinden”, aldus de burgemeester.

Medewerkers van Samusocial benadrukken ook dat 350 de maximumcapaciteit is, en dat het niet de bedoeling is om het centrum later verder uit te breiden.

‘Niet gehoord’

Maar de grootste frustratie van de buurtbewoners, is het feit dat ze zich niet gehoord voelen. Verschillende aanwezigen werden boos omdat hun vragen over het centrum maandenlang onbeantwoord bleven.

“Ik heb 4000 mails gekregen, dus excuseert u mij als ik die niet allemaal beantwoord heb”, aldus de aanwezige wijkagent. “We begrijpen jullie bezorgdheden, maar we zijn hier nu om te overleggen en dat zullen we ook blijven doen.”

“Samen met de politie en wijkwachten kunnen we bekijken welke noden er zijn en welke problemen er spelen,...”, aldus Close in de loop van bijeenkomst. “Op die manier kunnen we de politienoden afstemmen op de realiteit.”

Daarnaast zullen er volgens Close en Roy ook een telefoonnummer en een fysieke plek komen, waar buurtbewoners terechtkunnen met al hun vragen en bezorgdheden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Politiek , opvangcentrum , fedasil , Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni