Nicole de Moor (CD&V) volgt Sammy Mahdi op als staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de federale regering

| Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

De Moor over ontruiming Home Sebrechts: 'Ik sluit het centrum in Molenbeek niet'

© BRUZZ
17/05/2023

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) "betreurt de politieactie in centrum Sebrechts" nu de gemeente Molenbeek de ontruiming van het opvangcentrum met 440 asielzoekers in de François Sebrechtslaan is gestart. Het gebouw is al langer een punt van discussie tussen de staatssecretaris en Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS).

De politie is op vraag van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek woensdag gestart met de ontruiming van het opvangcentrum in Home Sebrechts. Maar Fedasil werkte niet mee.

"De realiteit is dat we vandaag nog altijd geen plaatsen op overschot hebben en dat we geen goed werkende centra kunnen sluiten," reageert staatssecretaris De Moor. "Ik open geen centrum in Grimbergen om er nadien één te sluiten in Molenbeek."

De CD&V-politica wijst er op dat de voorbije maanden er nauwelijks of geen incidenten zijn geweest in het centrum. "Dit is een centrum dat goed werkt, ik begrijp dan ook niet dat men dit wil sluiten."

'Blijf openstaan voor dialoog'

Het Fedasilcentrum fungeerde eerst als noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen, maar werd daarna omgevormd tot centrum voor de opvang van asielzoekers, tot ongenoegen van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS). Zij zou nooit haar fiat hebben gegeven en stapte daarop naar de rechter.

Een vonnis gaf Moureaux in augustus gelijk, waardoor Fedasil om stedenbouwkundige redenen het gebouw moet verlaten. Het agentschap voor de opvang van asielzoekers ging in beroep, maar ving bot.

"We werkten de laatste tijd goed samen met het lokaal bestuur in Molenbeek," zegt de staatssecretaris, waarbij ze verwijst naar de ontruiming van de Kanaalzone. "Ik begrijp dan ook niet dan men hier meer dan 400 mensen die worden opgevangen bij Fedasil op straat zou willen zetten."

"Ik blijf openstaan voor dialoog met het lokaal bestuur om samen een oplossing te vinden voor het voortbestaan van het centrum Sebrechts in Molenbeek," aldus De Moor nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni