Carla Dejonghe: 'Open VLD woog wel degelijk op het regeerakkoord'

© BRUZZ
| Carla Dejonghe (Open VLD)

Heeft Open VLD in deze regering voldoende kunnen wegen op het regeerakkoord? De Brusselse afdeling van de liberale partij krijgt van binnenuit kritiek op onderhandelaars Sven Gatz en Guy Vanhengel. Brussels parlementslid Carla Dejonghe nam het vrijdag voor hen op in het Brussels parlement door de liberale accenten op te sommen.

De landing van het Brussels formatieberaad was vrij turbulent, omdat Open Vld een ultieme poging deed, met persoonlijke interventies van partijvoorzitster Gwendolyn Rutten, om MR alsnog aan boord van het Brusselse schip te hijsen. Dat lukte niet, wat dan weer leidde tot averij in de relatie tussen de Brusselse Open Vld en het partijhoofdkwartier.

Fractieleidster Carla Dejonghe verdedigde vrijdag het akkoord. Ze wees op het feit dat de begroting opnieuw in evenwicht is. De vorige jaren was dat de taak van Begrotingsminister Guy Vanhengel, die tijdens haar toespraak als ondervoorzitter de plenaire vergadering leidde. Daarnaast wordt de fiscale hervorming voortgezet en de geplande uitbreiding van de metro onverkort uitgevoerd. Voorts wees ze op het belang van de meertaligheid, een bevoegdheid van partijgenoot Sven Gatz.

Onderwijs

De groei van het Nederlandstalig onderwijs is voor Dejonghe geen toeval. "Gisteren legde mevrouw Ben Hamou de eed af als staatssecretaris. Zo ziet u maar tot wat het Nederlandstalig onderwijs in Brussel kan leiden: staatssecretaris worden voor het Franstalige onderwijs." Nawal Ben Hamou liep school in het Nederlandstalig onderwijs. Dat laatste was N-VA'er Theo Francken duidelijk ontgaan. Hij oogste een storm van kritiek op Twitter met de vraag: Hoe zou het zijn met het Nederlands van de nieuwe staatssecretaris van Gelijke Kansen in Brussel?

Carla Dejonghe wees ook nog op de aandacht in het akkoord op de verhouding tussen gewest en gemeenten, met onder meer één veiligheidsbeleid en eenheid van commando, een gewestelijke aanpak inzake verkeersveiligheid en een versterkte coördinatie inzake sociale huisvesting en inburgering. Daarnaast gaat het gewest constructief meewerken aan de realisatie van 5G in Brussel en wordt de Brusselse kinderbijslag vanaf volgend jaar uitgerold.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?