Céline Fremault (CDH)

| Céline Fremault (CDH.)

Voortaan moet een Franstalige politieke partij nog maar vier zetels halen in het Brussels parlement, om als fractie erkend te worden. Dat heeft een speciale commissie woensdag beslist. Hierdoor kan het fel geslonken CDH een fractie blijven. Ook DierAnimal haalde een belangrijke overwinning.

Omdat CDH na de verkiezingen in mei één zetel tekort kwam om als fractie erkend te worden, vroeg fractieleider Céline Fremault om het reglement aan te passen. Geen 10 maar 5 procent van het totale aantal (Franstalige) zetels moest volstaan, vond ze, om als fractie erkend te worden.

CDH heeft nu zes zetels. In het oude systeem waren er zeven zetels nodig om als fractie erkend te worden, nu nog vier. Die erkenning komt met extra financiële middelen, personeel en stemrecht in de commissies.

DierAnimal

Een speciale commissie keurde woensdag de voorgestelde wijziging goed. Ook een amendement van DierAnimal werd weerhouden. Die partij vroeg om ook eenmansfracties, zoals DierAnimal, een werkingsdotatie en personeel toe te kennen, zodat zij hun parlementair werk naar behoren kunnen doen.

Een amendement van PTB werd dan weer niet aangenomen. De marxisten wilden eenvoudig komaf maken met quota voor financiële middelen. “Hoewel de verlaging van het quota een stap in de goede richting is, is dit toch een gemiste kans, want eenmansfracties hebben nu nog altijd geen stemrecht in de commissies of toegang tot het politieke bureau”, zegt fractieleider Françoise Desmedt aan L’Echo.

De geamendeerde tekst moet wel nog goedgekeurd worden door het hele halfrond, maar gezien de gunstige stemming in de commissie, is dit een formaliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , maatwet , CDH , DierAnimal , fractie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni