'CDH kreeg wellicht positieve signalen van MR'

© Flickr ULB

Politiek analist Pascal Delwit (ULB) denkt dat CDH-voorzitter Benoît Lutgen pas uit de deelstaatregeringen stapte na overleg met de MR. Mogelijk willen de twee partijen overal samengaan. Maar daarmee is nog niet gezegd dat ze dat ook kunnen. In Brussel bijvoorbeeld heeft het duo geen meerderheid aan Franstalige zijde. 

 

"Lutgen speelt alles of niets", zegt Delwit in een reactie aan onze redactie. "Wellicht was hij het beu om altijd gezien te worden als de partij die aan de PS kleeft, zeker die laatste in een opeenvolging van affaires is verwikkeld. Je zag ook dat de sfeer de voorbije weken vooral in Wallonië steeds slechter werd tussen de twee coalitiepartners."

Ook de opiniepeilingen - CDH haalde in Brussel amper nog 6 procent - zullen wel een rol gespeeld hebben, denkt Delwit. "CDH was aan het verdampen."

Of de radicale stap van CDH vruchten zal afwerpen is nog koffiedik kijken. Het meest plausibele scenario lijkt dat CDH nu probeert om MR aan boord te heisen van de deelstaatregeringen. "Maar de twee partijen hebben samen niet overal een meerderheid. Dat is bijvoorbeeld zo in Brussel, waar in de Franse taalgroep sowieso nog een partij moet betrokken worden. Dat zou Défi kunnen zijn."

Het lijkt Delwit alvast plausibel dat CDH niet zomaar de stekker uit 3 regeringen trekt. "Hij zal hierover wel gepraat hebben met MR-voorzitter Olivier Chastel en premier Charles Michel. Ik vermoed dat hij daar positieve signalen kreeg."

CDH loopt in elk geval ook risico's. "De eerste verkiezingen die eraan komen zijn de gemeenteraadsverkiezingen en CDH zit in nogal wat meerderheden, ook in Brusselse gemeenten. De partij loopt het risico daar uit de meerderheid gegooid te worden."

Dat de partij de verschillende schandalen aangrijpt voor de radicale stap, doet Delwit overigens glimlachen. "Met het onderzoek tegen ex-minister Milquet en de schandaalsfeer rond Carlo Di Antonio of Maxime Prévot is de partij niet onbesproken."

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook