CDH: ‘Maximaal 25 procent cumulards in Brussels Parlement’

© BX1
| CDH-fractieleider Benoît Cerexhe

Slechts een kwart van de Brusselse Parlementsleden mogen hun functie combineren met een lokaal mandaat. Dat stelt CDH-fractieleider Benoît Cerexhe voor.

Het voorstel is niet nieuw: in 2010 stelden regeringspartijen PS en Ecolo precies hetzelfde voor. Maar daar is voorlopig niets van in huis gekomen. Bijna een derde van het Brussels Parlement cumuleert met een schepen- of burgemeestersambt, zo bleek uit onderzoek van BRUZZ.

Benoît Cerexhe, fractieleider van CDH, heeft nu een wetsvoorstel klaar om het aantal cumulards te beperken. Slechts een kwart parlementariërs per partij mag die functie combineren met een lokaal ambt, volgens het voorstel. Daarmee volgt Cerexhe de decumulregeling van het Waals Parlement.

Cerexhe wil evenwel geen volledige decumul. “Als we geen band houden tussen het Gewest en de 19 gemeentes, dan wordt het een kakofonie,” zegt hij aan La Libre.

CDH lanceert nog andere voorstellen. Zo wil de partij alleen verkozenen in het Parlement, geen plaatsvervangers. Ook moet het aantal Brusselse mandaten verminderen met 30 procent, zowel in de gemeentes als op gewestniveau. En verkiezingskandidaten mogen alleen zetelen in het parlement waarvoor ze verkozen zijn, en dus niet langer op het laatste moment switchen.

Ecolo-Groen en PVDA hebben al een cumulverbod binnen hun partij, ook voor SP.A zijn er cumulrestricties. PS hield afgelopen zomer nog een congres daarover: een decumul van mandaten is er niet, wel een decumul van remuneratie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?