Is CDH op weg naar de federale regering?

© Kabinet Céline Fremault

Nicolas Bouteca, politicoloog aan de Universiteit Gent, vermoedt dat CDH een introductie in de federale regering zoekt. "Dat zou het alleszins makkelijker maken om die Zweedse coalitie voort te zetten na de verkiezingen", zegt hij.

CDH-voorzitter Benoît Lutgen kondigde maandagmiddag aan dat zijn partij in de Waalse en Brusselse regeringen een alternatieve meerderheid zoekt met MR, DéFi en Ecolo. Hij laat daarmee coalitiepartner PS in de steek.

Nicolas Bouteca acht het onwaarschijnlijk dat die beslissing in een impuls werd genomen, na het partijbureau van PS maandagochtend. "Er zal de afgelopen dagen wel druk onderhandeld zijn met de andere partijen", zegt hij. "Zo'n sprong waag je als kleine partij niet zonder dat je weet dat je wordt gedekt door een alternatieve meerderheid. Misschien was het ontslag van Armand De Decker (MR) als burgemeester van Ukkel ook wel een voorbode? Mogelijk heeft CDH daarom gevraagd."

De politicoloog herinnert eraan dat het ooit de bedoeling was om CDH op te nemen in de federale regering. "Maar toen werd in Franstalig België een versnelling geplaatst, waardoor die optie van tafel werd geveegd. Mogelijk raakt CDH nu toch in de federale regering, dat zou het makkelijker maken om te besturen. De federale beslissingen worden dan immers makkelijker doorgetrokken naar de deelstaten."

In die strategie zou CDH dan regionaal met MR, en mogelijk DéFi, samenwerken. Als Ecolo mee aan boord wordt genomen, wordt een federale introductie gecompliceerder. 

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook