Céline Fremault (CDh) bij de eedaflegging in het Brussels Parlement op 11 juni 2019

| Céline Fremault (CDh) bij de eedaflegging in het Brussels Parlement op 11 juni 2019.

CDH zal geen beroep doen op "technische fractie"

© BRUZZ
10/07/2019

In het Brussels Parlement hoopt het CDH toch nog erkend te worden als fractie, ook al komt de partij na 26 mei met zes leden één zetel te kort. Maar CDH wil daarvoor geen 'technische groep' vormen, verklaarde fractieleidster Céline Fremault woensdag.

"We zullen die procedure niet gebruiken om er weer bovenop te geraken. We willen dat op eigen kracht doen", zei ze in een gesprek met Belga. Om een erkende fractie te vormen moet een partij één tiende van de zetels van de taalgroep halen. De Franstalige taalgroep telt 72 leden, dus zijn er afgerond 7 leden nodig voor een groep.

Een erkende fractie heeft onder meer een zitje in het bureau van het parlement, krijgt stemrecht in de commissies en kan ook op meer middelen, personeel en kantoren rekenen. Het CDH zou theoretisch een technische fractie kunnen vormen, bijvoorbeeld met de enige vertegenwoordigster van DierAnimal, om zo over een erkende fractie te beschikken.

Maar volgens uittredend minister Céline Fremault heeft de partij geen enkele intentie om dat te doen. Dat standpunt wordt volgens haar ook gedeeld door partijvoorzitter Maxime Prévot.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, CDH, Brusselse regering, Maxime Prévot, Céline Fremault

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni