De inkt op het akkoord binnen de Vlaamse regering is nog nat en CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel noemt projecten als Uplace al "uitlopers van een beleid dat in het verleden werd gevoerd".


Hij vindt ook dat ondernemers in de handelskernen moeten ondersteund worden en "niet het slachtoffer worden van megalomane shoppingcentra". En als het dossier de toets van de Raad van State niet doorstaat is het volgens hem "over en uit" voor Uplace.

De Vlaamse regering nam woensdagavond een belangrijke horde in het Uplace-dossier. De regering keurde het GRUP definitief goed, maar legde wel enkele mobiliteitsvoorwaarden en een bijhorende timing op. Als aan die mobiliteitsvoorwaarden (rond GEN-station een busverbinding) niet is voldaan tegen eind 2017, treedt het nieuwe GRUP gewoon niet in werking en blijven de bestaande plannen overeind.

Dat het akkoord niet zonder slag of stoot is afgerond en dat de CD&V de buik vol heeft van het Uplace-dossier blijkt uit een persbericht dat CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel kort na de regeringsbeslissing rondstuurde. In dat bericht verwijst hij onder meer naar de blijvende zorgen rond "mobiliteit en de leefbaarheid van de handelskernen in de directe omgeving van het project".

Volgens hem moet de Vlaamse regering er nu vooral voor zorgen "dat ondernemers die onze handelskernen levendig en leefbaar maken ondersteund worden". "Zij mogen niet het slachtoffer worden van megalomane shoppingcentra", klinkt het scherp.

Van den Heuvel gaat nog een stap verder en noemt projecten als Uplace "uitlopers van een beleid dat in het verleden werd gevoerd, intussen haaks staan op onze ambitie om lokale winkelkernen te activeren". "Bovendien moeten we nog zien of het project in zijn huidige vorm de eventuele toets van de Raad van State zal doorstaan. Indien niet, is het over en uit. Een herhaling van de Uplace-saga is geen optie", besluit de CD&V'er.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie , Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni