Silver Tower
© SVG/BRUZZ | De Iristoren aan het Noordstation

Centralisatie Brusselse administraties moet Gewest 60 miljoen opleveren

KVDP
© BRUZZ
15/10/2022

De Brusselse regering wil haar eigen administraties efficiënter maken en deels centraliseren. Op termijn moeten de meeste gewestelijke agentschappen en diensten gegroepeerd worden in drie gebouwen. Die operatie moet het Gewest 60 miljoen euro opleveren.

"We moeten ook besparen. Een van de belangrijkste elementen daarin is op het eigen apparaat, de eigen administratie." Dat zei minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open VLD) woensdag in de studio van BRUZZ, nadat de Brusselse regering eerder die dag de begroting voor 2023 had voorgesteld. Volgend jaar moet de Brusselse regering een besparingsinspanning van 150 miljoen euro leveren.

Dat moet deels mogelijk worden door een reorganisatie van de eigen administraties, een operatie die in 2021 al de naam Optiris kreeg. Door die reorganisatie en gedeeltelijke centralisatie moet het Brussels Gewest vanaf 2023 60 miljoen euro kunnen besparen, weet L'Echo zaterdag.

Geen ontslagen

De regering wil een beter zicht krijgen op de evolutie van haar loonlijst. Personeelsplannen zullen steeds moeten worden voorgelegd ter goedkeuring en voor de herziening van weddeschalen zal overleg gepleegd moeten worden. Contracten die voordien geëxternaliseerd waren, wil de regering opnieuw internaliseren als dat voordeliger zou blijken te zijn.

"Geen ontslagen, daar gaat het niet over," zei Gatz woensdagavond. "Maar we vragen dat elke minister inspanningen doet op personeels- en werkingskredieten om zo tientallen miljoenen euro's bijeen te brengen. Dat moet lukken."

Administraties in drie gebouwen

Optiris moet ook voor een centralisatie van de gewestelijke administraties zorgen. Uitgezonderd de MIVB, de brandweer en Brussel Preventie en Veiligheid moeten de meeste administraties onderdak vinden in drie gebouwen: het hoofdkwartier van Leefmilieu Brussel aan Thurn & Taxis, de Astrotoren in Sint-Joost-ten-Node, waar Actiris vandaag al gevestigd is, en de nabijgelegen Iristoren, waar onder meer de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel en Brussel Fiscaliteit vandaag al zitten.

Eind dit jaar wordt onderzocht of het administratief personeel van Net Brussel gegroepeerd kan worden in de Astrotoren. Het administratief personeel van Talent, Perspective en Urban zou dan weer naar de Iristoren kunnen trekken.

Aankopen centraliseren

Verschillende diensten fusioneren is voorlopig nog niet aan de orde. Wel is het de bedoeling om met Optiris diverse administraties te clusteren volgens thematische raakvlakken. Dat moet voor een vlottere uitvoering van regeringsbeslissingen zorgen en een betere coördinatie. Er zal ook een denkoefening volgen over een vereenvoudiging van de Brusselse structuren.

Tenslotte wil de Brusselse regering besparen door een algemeen, gecentraliseerd aankoopbeleid. De inspiratie daarvoor vindt ze bij de federale regering, waar aankopen door verschillende entiteiten gecoördineerd worden. Ook ondersteunende diensten zullen onder Optiris beter gecoördineerd worden. Het gaat dan om de boekhouding, het beheer van gebouwen en IT.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie