Clerfayt op zoek naar diervriendelijke Brusselse gemeenten

© Eric Laureys
| Bianca Debaets (CD&V), Bernard Clerfayt (Défi) Bernard Guillaume (MR) tijdens de opening van de hondenspeelweide in Schaarbeek (archiefbeeld).

Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) schrijft een projectuitroep uit voor de Brusselse gemeenten voor het verkrijgen van het label 'Diervriendelijke gemeente', waaraan een subsidie tot 7.000 euro is gekoppeld. Om het label te krijgen moeten de gemeenten aan zes van elf criteria voldoen. De kandidaturen kunnen tot 30 april worden ingediend.

Om de 19 Brusselse gemeenten te ondersteunen lanceert het Brussels Gewest een nieuwe projectoproep voor 'Diervriendelijke gemeente', zodat zij een subsidie van maximaal 7.000 euro kunnen genieten (waarvan maximaal 4.000 euro per uit te voeren criterium) en hun initiatieven voor het dierenwelzijn in de schijnwerpers kunnen plaatsen.

Om aan aanmerking te komen voor het label, moeten de gemeenten aan minstens 6 van de 11 criteria voldoen, zoals een schepen van Dierenwelzijn, een contactpersoon binnen de politiezone, minstens één vrije hondenzone, een diervriendelijk beleid voor zwerfkatten, subsidies voor de sterilisatie van huiskatten, een 24/7 opvang voor rondzwervende of achtergelaten dieren en een verbod op vuurwerk.

Dit jaar zullen de gemeenten ook kunnen dingen naar het Gouden label. Dat beloont in 2021 de Brusselse gemeente die blijk gegeven heeft van bijzondere welwillendheid tegenover dieren en zoveel mogelijk criteria nageleefd heeft.

"De samenwerking tussen alle actoren is onontbeerlijk om in harmonie met onze dieren te kunnen samenleven. Om die reden moedig ik de 19 gemeenten aan om deze kans te grijpen teneinde het welzijn van de Brusselse dieren te verbeteren", besluit Clerfayt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?