Sven Gatz (Open VLD), minister van Begroting in de Brusselse regering.

Commissie Financiën geeft groen licht voor Brusselse begroting 2022

© Belga
06/12/2021
Updated: 06/12/2021 18.20u

De commissie Financiën van het Brussels parlement heeft maandag groen licht gegeven, meerderheid tegen oppositie, voor de ontwerpbegroting van het Hoofdstedelijk Gewest voor 2022. Het debat en de stemming in de plenaire zullen plaatsvinden aan de vooravond van Kerst.

Om aan te knopen met een begroting in evenwicht moet een tekort van zowat 360 miljoen euro weggewerkt worden. De Brusselse regering rekent daarvoor op inkomsten die hoger zullen liggen dan eerst voorspeld, meer bepaald zo'n 117 miljoen euro. Het gaat bijvoorbeeld om de successie-, de registratie- en de schenkingsrechten. Ook trekt de Brusselse economie weer aan. Daarnaast zal de regering 140,7 miljoen euro besparen door bepaalde investeringen te spreiden of uit te stellen. Om het plaatje te doen kloppen, gaat Brussel ook voor 105 miljoen euro besparen.

Rekenhof

Begin november onthield het Rekenhof zich nog van een oordeel over de algemene rekening 2020 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en dat door "onzekerheden over de fiscale ontvangsten en vorderingen die werden geboekt". Een jaar eerder had de algemene rekening 2019 een afkeurend oordeel ontvangen van de instelling.

Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open Vld) kondigde daarop een aantal maatregelen aan om tegemoet te komen aan de kritiek van het Rekenhof. Hij zet onder meer in op het automatiseren van de informatiestromen, een betere dialoog met het Rekenhof en sterkere controleprocedures.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni