‘Dalle verdedigt Brussel niet’

© PhotoNews
| Benjamin Dalle (CD&V), Minister voor Brussel, voor Jeugdhuis DAR.
Updated: 26-11-2019 - 17:43

Minister voor Brussel Benjamin Dalle komt zijn belofte om Brussel te verdedigen niet na. Dat vinden Hannelore Goeman en Els Rochette (One.brussels/SP.A), nu blijkt dat ook de VGC in de financiële klappen deelt. In totaal lopen de besparingen in Brussel op tot ruim 8 miljoen per jaar, stellen de twee.

De voorbije weken bleek dat Vlaanderen op verschillende manieren bespaart in Brussel. Zo komt de algemene besparing van 6 procent op cultuur- en andere subsidies in Brussel extra hard aan. De stad heeft immers veel culturele Vlaamse instellingen en een rijk weefsel aan andere Nederlandstalige organisaties.

Enkele weken geleden bleek dan dat Vlaanderen daarenboven ook nog enkele miljoenen uit het Brusselfonds haalt. En deze dinsdag las u hier dat ook op de middelen die de Vlaamse Gemeenschapscommissie krijgt voor Stedenbeleid beknibbeld wordt: De VGC loopt over de hele legislatuur zo 5,5 miljoen euro mis.

One.brussels/SP.A maakte een raming van de totale rekening die Brussel gepresenteerd krijgt. Die bedraagt volgens de partij al minstens 8,6 miljoen euro per jaar, ruim de helft daarvan door de 6 procent besparing op subsidies. “Brusselse organisaties kregen bijvoorbeeld een kwart van de projectsubsidies Kunsten.”

Hannelore Goeman (SP.A) in het Vlaams Parlement

De maatregelen bewijzen volgens One.brussels – SP.A dat Vlaams Brusselminister Benjamin Dalle (CD&V) uit zijn rol valt. “Minister Dalle zou de belangen van Brussel bij zijn collega’s verdedigen als een ambassadeur, de Vlaamse regering zou blijven investeren in haar hoofdstad. Maar ik stel vast dat er op Brussel extra hard wordt bespaard en dat onze hoofdstad onterecht wordt geviseerd,” zegt Vlaams parlementslid Hannelore Goeman.

Rand en Denderstreek

Het stuit Goeman vooral tegen de borst dat Vlaanderen de middelen van andere gemeenten tegelijk verhoogt, onder meer in de Rand en de Denderstreek. “Ongetwijfeld hebben deze gemeenten extra hulp nodig, maar niet ten koste van de Brusselse grootstedelijke uitdagingen. Vlaanderen maakt een duidelijke keuze om broodnodig budget uit Brussel weg te trekken. Minister Dalle heeft dat niet enkel laten gebeuren, hij snoeit zélf nog eens hard in zijn Brusselmiddelen.”

Campagne Rochette 3 BRUZZ ACTUA 1662

Haar partijgenoot en Brussels parlementslid Els Rochette wijst onder meer op de onderfinanciering van de Brusselse welzijnssector. “Daarnaast hebben veel Brusselse academies dringend nood aan verbouwingen. Dit zijn maar twee voorbeelden van sectoren waarvoor het Brusselfonds een cruciale financieringsbron was. Met de hakbijl in de projectsubsidies Kunsten kan het niet anders dan dat er minder vernieuwend aanbod zal zijn in onze hoofdstad. Terwijl het bloeiende veld van ‘Nederlandstalig-Brusselse' kunstenaars net zo’n reclame is voor de rol van Vlaanderen in Brussel.”

In een recent interview met BRUZZ legde Benjamin Dalle uit dat hij het als zijn rol ziet om ervoor te zorgen dat Vlaanderen genoeg investeert in Brussel.

'Brussel kan niet ontzien worden'

"Het is niet juist dat Vlaanderen bespaart op Brussel, maar natuurlijk kan Brussel niet ontzien worden in sectoren waar we overal op besparen", reageert minister Dalle nu op de kritiek. "De besparingen in de cultuursector treffen Vlaanderen en Brussel op dezelfde manier." Dat geldt ook voor de budgetten voor onderwijs en welzijn, zegt hij.

Hij benadrukt dat hij in zijn eigen bevoegdheden, Jeugd en Brussel, wel voor investeringen heeft gezorgd. "Ik heb de besparing in het jeugdbeleid verlaagd van 6 naar 3 procent. Bovendien is het belangrijkste deel van de VGC-dotatie het bedrag dat ik toeken als Brusselminister. Dat gaat over 28 miljoen euro. Ik heb ervoor gezorgd dat daar niet op is bespaard. Als je dat berekent over vijf jaar, krijgt de VGC een extra bedrag van 8,4 miljoen, dat initieel niet voorzien was bij het regeerakkoord."

In verband met het stedenfonds verwijst hij net zoals zijn collega Bart Somers naar de jaarlijkse indexering van 3,5 procent. "Over vijf jaar krijgt Brussel dus 9 miljoen euro extra."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?