Benjamin Dalle 2023

Benjamin Dalle

Dalle vindt vergaderingen Franstalige partijen in Brussel over staatshervorming ‘heel verstandig’

CD
© BRUZZ
01/02/2023

Vorige week bleek dat de Brusselse kopstukken van vijf Franstalige partijen in ‘het geheim’ zijn samengekomen om de zevende staatshervorming al te bespreken. Daar kwam heel wat kritiek op. “Ik begreep de gespannen reacties niet”, zegt minister Benjamin Dalle (CD&V) nu.

Op dinsdag 17 januari vond het zogenaamde 'geheime overleg' plaats tussen Ahmed Laaouej (PS), Rajae Maouane (Ecolo), David Leisterh (MR), Céline Fremault (Les Engagés) en François De Smet (DéfI). Volgens Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane willen ze ijveren voor een "Brussel dat over zijn eigen lot beslist, beheerd door de Brusselaars."

De Vlaamse Brusselaars waren niet gediend met het onderonsje. Maar minister van Brussel, Benjamin Dalle (CD&V), begrijpt die gespannen reacties niet en noemt de vergaderingen van de Franstalige Brusselaars “heel verstandig”, zo laat hij in De Standaard optekenen.

Volgens Dalle ligt het doel van de besprekingen in lijn met die van zijn partij. “Ze willen vereenvoudigen en de link tussen Brussel en Wallonië op het vlak van de gemeenschapsbevoegdheden (cultuur, onderwijs, media) bevestigen. Dat wil CD&V ook. Ik blijf de link tussen Vlaanderen en Brussel verdedigen. Daarom investeer ik als ­minister bevoegd voor Brussel ook in het overleg met de andere Nederlandstalige Brusselaars. Vlaamse partijen blijven hierover onduidelijk of verdeeld. We gaan die link toch niet afschaffen of lossen, dat zou dramatisch zijn voor de toekomst van het Nederlands. Helaas kennen veel partijvoorzitters Brussel niet goed.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni