Dalle wil zich buigen over '1 hobby per kind'-regel

© Scouts Ganshoren
| Het Boerderijtje, de lokalen van de jeugdbeweging scouts Sint-Martinus in Ganshoren aan de Léopold Demesmaekerstraat. (pre corona)

De Vlaamse regering buigt zich volgende week over de “één hobby per kind”-regel. Dat zei Minister van jeugd Benjamin Dalle (CD&V) zaterdag in het vrt-journaal. Jeugdbewegingen hopen alvast dat kinderen snel weer kunnen kiezen voor meer hobby’s.

Het Overlegcomité besliste vrijdag dat kinderen tot 13 jaar vanaf maandag met tien mogen deelnemen aan georganiseerde binnenactiviteiten en met 25 aan georganiseerde buitenactiviteiten. Jongeren tot en met 18 jaar kunnen enkel deelnemen aan georganiseerde buitenactiviteiten in groepen van maximaal tien.

De versoepelingen zorgden meteen voor heel wat vragen over het aantal hobby's per kind. In januari werd nog aan de ouders gevraagd om het aantal hobby's of activiteiten per kind te beperken tot één per week. "Dat is altijd geformuleerd bij wijze van aanbeveling en was nooit dwingend", zei Vlaams minister Ben Weyts daar gisteren over. "Kinderen waren de enige die zulke activiteiten mochten doen. De vraag kwam er om solidair te zijn met anderen."

Meer hobby's

Niels De Ceulaer van Chirojeugd Vlaanderen en Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen spraken daarop de hoop uit dat er weer meer hobby’s mogelijk zouden zijn. "We zijn blij dat er nagedacht wordt of dat nog wel noodzakelijk is", zegt De Ceulaer. De aanbeveling zorgt voor een "groot ongemak", zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "Die kinderen en jongeren moeten zélf kiezen, de ouders moeten een puzzel leggen. Als dat gelost wordt, zou dat zeer fijn zijn. Dat kan natuurlijk alleen in een veilige context."

"Momenteel mogen kinderen onder 13 slechts met tien buiten spelen", aldus De Ceulaer, "dus dat geeft wat weer ademruimte. Voor onze leiders is het toch gemakkelijker om activiteiten te organiseren in grotere groepen." Ook Van Reusel klinkt opgelucht. "Alles wat leidt tot meer mogelijkheden voor kinderen en jongeren in een veilige omgeving, omarmen wij." Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) zei zaterdagavond in het VRT-journaal dat het terugschroeven van de aanbeveling over één hobby komende week zal worden besproken binnen de Vlaamse regering.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?