Danstaks en peepshows: ‘Brussel houdt verouderde belastingen in stand'

© PhotoNews
| Peepshow in de Aarschotstraat, Schaarbeek.

Ook anno 2019 rekent de Stad Brussel op inkomsten uit belastingen op dansen, peepshows en zelfs op een verblijf in het mortuarium. Al leveren zulke heffingen het stadsbestuur soms maar tot 100 euro per jaar op. “De Brusselse belastingen zijn verouderd, inconsistent en soms contraproductief”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA). 

De kwestie van de ietwat archaïsche belastingen kwam opnieuw ter sprake tijdens de gemeenteraad van maandagavond, waar de begroting voor het jaar 2019 werd besproken. Dat de Stad een ‘danstaks’ vraagt aan horecazaken of evenementenzalen waar gedanst wordt, werd zelfs even wereldnieuws toen BRUZZ eind 2016 er een artikel aan wijdde.

danstaks_bonnefooi.png
© Toon HendrickxBruzz
| De 'Danstaks' kwam enkele jaren geleden aan het licht, toen café Bonnefooi plots de rekening gepresenteerd kreeg van het stadsbestuur.

Die danstaks, die moet dienen om de extra uitgaven op vlak van veiligheid voor die zaken te bekostigen, wordt ook in 2019 behouden. Al schat de Stad de inkomsten uit die heffing op 119.000 euro in 2019, dat is iets minder dan de 130.000 euro die de belasting vorig jaar opbracht.

 

In het nieuwe budget vallen nog andere, merkwaardige belastingen op. Zo is er de belasting op het verblijf in het lijkenhuis of het mortuarium. En ook uitbaters van zaken waar peepshows worden gehouden, moeten daar belasting op betalen. Die taks zal volgens de begroting de Stad in 2019 exact... 100 euro opleveren. 

'Pestbelasting'

“Is het nodig dat de stad hiervoor een apart belastingreglement heeft?”, vraagt gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA) zich af. “Ook de belasting op de gewone danspartijen is compleet voorbijgestreefd en louter een pestbelasting”, vindt de N-VA'er. “Er zijn nu 40 verschillende gemeentebelastingen waarvan er twee slechts 100 euro opbrengen. Kortom, de Brusselse gemeentebelastingen zijn verouderd, inconsistent en soms contraproductief.” 

Volgens N-VA moet het bestuur de gemeentebelastingen vereenvoudigen, het aantal verminderen en de belastingdruk verlagen. “Maar het is duidelijk dat het nieuwe bestuur slechts aan belastingverhogingen denkt, zonder de noodzaak ervan in vraag te stellen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?