De nieuwe fractieleider David Leisterh (MR): 'Ik ben kandidaat minister-president'

© PhotoNews
| David Leisterh, de kersverse fractieleider van MR in het Brusselse parlement.
Updated: 19-11-2022 - 16:23

David Leisterh wordt de nieuwe fractieleider voor MR in het Brusselse parlement. Hij volgt Alexia Bertrand op, die voor Open VLD staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken wordt in de federale regering. De move van Bertrand maakt meteen ook duidelijk wie de lijsttrekker wordt voor MR bij de verkiezingen van 2024. Leisterh is kandidaat minister-president.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez maakte deze zaterdag bekend op Twitter dat David Leisterh de nieuwe fractieleider wordt voor MR in het Brusselse parlement. De 38-jarige Leisterh, docent Engels aan de Université Saint-Louis en sinds 2020 voorzitter van de Brusselse MR, zetelde al in het Brusselse parlement.

“Het is een stapje hogerop,” vertelt de kersverse fractieleider, “maar ik ga met veel vertrouwen de uitdaging aan om met de MR na twintig jaar oppositie terug mee te regeren,” blikt Leisterh al vooruit op de verkiezingen van 2024.

“We zien enorm veel uitdagingen voor Brussel op vlak van mobiliteit, werkgelegenheid en klimaat. Het is hoog tijd om onze stad diepgaand te veranderen,” zegt hij. “We hebben nog anderhalf jaar tot de verkiezingen om de mensen te overtuigen van het alternatief dat wij bieden.” (Lees verder onder de tweet)

David Leisterh neemt de fakkel over van Alexia Bertrand.

Als fractieleider volgt de gewezen adviseur van Didier Reynders Alexia Bertrand op, die nu voor de Open VLD staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken wordt in de federale regering. Leisterh wordt als een vertrouweling gezien van MR-voorzitter Bouchez.

Het vertrek van Bertrand naar het federale niveau, opent nu de weg voor Leisterh richting lijsttrekkerschap bij de verkiezingen van 2024. “Ik ben kandidaat minister-president bij de volgende verkiezingen,” klinkt het bij de tweetalige Leisterh.

‘Overstap van Alexia Bertrand is een verrassing’

Een ambitie die ook Alexia Bertrand koesterde. “We wisten dat we daarvoor een oplossing moesten vinden,” zegt Leisterh. Dat die oplossing zich op deze manier zou aandienen, had hij echter niet verwacht.

“De overstap van Alexia naar de Open VLD is een verrassing. Ik had het niet zien aankomen, maar ik ben zeer tevreden voor haar. Zij is de juiste vrouw op de juiste plek, vooral met de huidige begrotingstoestand van ons land. Zij kent de materie zeer goed,” klinkt het vol vertrouwen. (Lees verder onder de afbeelding)

1778 Sven Gatz -Alexia Bertrand 03
© Bart Dewaele
| Alexia Bertrand (Open VLD/MR)

Vraag is wel wat de impact is van Bertrands move op de relatie tussen Open VLD en MR. Die laatste lijkt met de overstap van Bertrand in snelheid te zijn gepakt. “Die analyse lees ik ook, maar ik kan zeggen dat de sfeer optimaal is tussen ons. Iedereen feliciteert Alexia.”

Neemt niet weg dat alles zeer snel verlopen is, erkent ook Leisterh. "Georges-Louis Bouchez werd zeer laat op de hoogte gebracht, maar de beslissing rond het ontslag van mevrouw De Bleeker is dan ook zeer laat genomen,” verklaart de kandidaat minister-president het.

Opvolgers

Brussels parlementslid David Weytsman, die ook fractievoorzitter is van de MR in Brussel-Stad, neemt de plaats in van Bertrand in het parlement van de Franse gemeenschap.

Alain Vander Elst uit Evere neemt dan weer het zitje van Bertrand in het Brusselse parlement in.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?