| N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De Wever: ‘Lagere vaccinatiegraad in Brussel mag geen belemmering zijn voor Vlaanderen’

© Belga - BRUZZ
12/09/2021

De lagere vaccinatiegraad in Wallonië en Brussel "mag ons niet belemmeren om met de nodige voorzichtigheid het leven ten volle te hernemen". Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever zondagvoormiddag op de familiedag van zijn partij in Plopsaland in De Panne. Intussen lijkt het erop dat gemeenten in de Vlaamse rand het Covid Safe Ticket zullen mogen invoeren.

De N-VA-voorzitter wil het liefst zo snel mogelijk het einde van de meeste coronamaatregelen. "Wat mij betreft kunnen mondmaskers in winkels weg, zeker ook in open lucht - wat voor zin heeft dat?"

Toch wil hij niet gezegd hebben dat alle coronamaatregelen morgen op de schop kunnen. “In de sector van het nachtleven bijvoorbeeld is men vragende partij om te werken met een Covid Safe Ticket. Dat kan voor mij, maar het hoofddoel moet zijn: we gaan opnieuw werken, we gaan opnieuw mekaar ontmoeten.”

"Wij hebben 90 procent vaccinatiegraad bereikt in Vlaanderen. We kunnen het leven hernemen. We kunnen mekaar weer zien, zonder mondmasker. Ik ben zo gelukkig als een kind. Vlaanderen was op het appèl, andere regio's spijtig genoeg niet of nog niet, maar dat mag ons niet belemmeren om het leven ten volle hernemen.”

Covid Safe Ticket in de Rand

In Vlaanderen wordt de vaccinatiegraad van 90 procent echter niet overal gehaald. Op dit moment zijn er nog negen Vlaamse gemeenten waar minder dan 70 procent van de inwoners een eerste prik tegen een coronavaccin heeft gekregen. Het gaat voornamelijk om gemeenten in de Rand rond Brussel - Drogenbos, Machelen, Vilvoorde, Wemmel, Sint-Pieters-Leeuw, Zaventem, Kraainem en Asse - maar ook om Antwerpen.

De Vlaamse regering overweegt daarom om het Covid Safe Ticket in te voeren in de gemeenten waar de vaccinatiegraad het laagst is, na een voorstel van Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V). Ze krijgt daarvoor de steun van Open VLD en N-VA. “Op het Overlegcomité is overeengekomen om er alles aan te doen om de vaccinatiegraad in alle gemeenten boven de 70 procent te krijgen. Als het Covid Safe Ticket daartoe kan bijdragen, is dat prima. Zolang het aantal gemeenten maar beperkt is”, zegt een regeringsbron aan De Standaard.

'Losbandig'

In De Zevende Dag op Eén gaf Crevits te kennen dat er een probleem kan ontstaan in de Rand, omdat Brusselaars dan naar daar zouden kunnen trekken om meer "losbandig" te leven. Overal een coronapas invoeren is "absoluut niet de bedoeling", aldus Crevits. Wel is ze voorstander van een kader voor een korte periode. Ze wil op die manier een "opbod tussen burgemeesters” vermijden. Eerder gaf burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) al aan Brussel te willen volgen met het Covid Safe Ticket, en ook de burgemeesters van Kraainem, Zaventem en Wemmel zijn vragende partij, vanwege de lage vaccinatiegraad in hun gemeenten.

Over de afschaffing van de mondmaskerplicht wilde minister Crevits zich nog niet uitspreken. Ze zou naar eigen zeggen niets liever doen dan het einde van de mondmaskers aankondigen, maar wil niet over één nacht ijs gaan en eerst de experten horen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , covid safe ticket , coronapas , coronapaspoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni