De Wever pleit voor deelstatenregering, maar passeert Brussel

© PhotoNews
| Bart De Wever, partijvoorzitter N-VA en burgemeester van Antwerpen.

Na CD&V-kopstukken Koen Geens en Yves Leterme ziet ook Bart De Wever heil in een afspiegelingsregering van de deelstaten om de politieke knoop op federaal niveau te ontwarren. De N-VA-voorzitter noemde uitdrukkelijk Vlaanderen en Wallonië, maar repte met geen woord over het Brussels Gewest. "De Wever ontkent het bestaan van Brussel", luidt de kritiek uit het kamp van Ecolo en PS.

Volgens oud-premier Yves Leterme heeft België geen nood aan een nood­regering. Hij stelt een afspiegelingsregering voor, getrokken door de drie regio's. "Het zou een mooie blijk van volwassenheid zijn als Vlaanderen en Wallonië, samen met Brussel, zoeken naar een federale oplossing", liet Leterme afgelopen weekend optekenen in De Standaard.

Vlaanderen en Wallonië

Het idee om de gewestregeringen in te schakelen om de federale impasse op te lossen, werd eerder ook al gelanceerd door CD&V-voorzitter Koen Geens. Ook De Wever ziet heil in zo'n initiatief, zo zei hij zondag op VTM NIEUWS. De N-VA-voorzitter stelde voor dat koning Filip de deelstaten aan zet brengt.

De Wever trapte daarbij in dezelfde val als Geens, die in zijn tussenkomsten de Brusselse regering vergat te vermelden. De partijvoorzitters schoven enkel Vlaanderen en Wallonië naar voren, wat dan weer kwaad bloed zet bij Brusselse politici.

Goede voorbeeld uit Brussel

PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej, die voorzitter is van de Brusselse PS, verwijt N-VA minachting voor het Brussels Gewest. "Het is een zoveelste provocatie. Het misprijzen van Brussel, haar inwoners en instellingen lijkt wel tot de natuur van N-VA te behoren", foetert Laaouej. "Op die manier vind je geen oplossing voor de impasse. Brussel ontkennen is België ontkennen.

Ecolo zit op dezelfde lijn. "U moet het bestaan van Brussel niet ontkennen! Brussel is een volwaardige regio en de Brusselaars verdienen respect", tweette co-voorzitster Rajae Maouane. "De hoofdstad toont nochtans de goede weg, want hier wordt wel samengewerkt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?