Deadline aanvraag financiële hulp voor terreurslachtoffers nadert

LG
© Belga
21/01/2020

Slachtoffers van terrorisme kunnen bij de overheid financiële hulp aanvragen. Zij krijgen daarvoor een termijn van 3 jaar vanaf de datum dat de feiten officieel erkend zijn als terrorisme. Voor bepaalde terreurslachtoffers loopt die termijn binnenkort af: hun aanvragen moeten voor 18 maart 2020 zijn ingediend, zo laat de FOD Justitie dinsdag weten.

Op 15 maart 2017 werden dertien aanslagen in België en het buitenland officieel erkend als terrorisme. De lijst omvat onder meer de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem en metrostation Maalbeek, de aanslag op het Joods museum van mei 2014 in Brussel maar ook de aanval van 26 juni 2015 op het strand van Sousse (Tunesië) of de aanslag in Nice op de Franse nationale feestdag in 2016. Slachtoffers van deze feiten moeten hun aanvragen om financiële hulp voor 18 maart ingediend hebben.

Ook na- en naastbestaanden kunnen financiële hulp aanvragen. "De Commissie voor Financiële hulp garandeert geen volledige schadeloosstelling maar een billijke financiële hulp. De financiële hulp is subsidiair, de Commissie houdt dus ook rekening met de mogelijkheden tot schadeloosstelling via andere bronnen, bijvoorbeeld verzekeringen of ziekenfondsen", aldus de FOD Justitie.

4 miljoen euro

Slachtoffers die hun aanvraag na het verstrijken van de wettelijke termijn indienen kunnen geen beroep meer doen op de tussenkomst van de Commissie voor Financiële hulp. De Commissie zal hun aanvragen wel overmaken aan de federale cel Burgerslachtoffers opdat zij kunnen nagaan of de persoon in kwestie wel nog recht heeft op het statuut voor nationale solidariteit.

Op basis van de cijfers in december 2019 heeft de Commissie voor Financiële hulp in totaal al meer dan 4 miljoen euro toegekend en zijn er al meer dan 1.000 dossiers in behandeling, luidt het.

"Wat het is om dierbaren te verliezen aan terreurgeweld, kunnen wij ons niet voorstellen. Wat we wel kunnen doen, is proberen op elke mogelijke manier te helpen in het verwerkingsproces. Ik zou ieder slachtoffer aanraden om de financiële hulp aan te vragen. Wie zoveel te verwerken krijgt, zou zich geen zorgen moeten maken of hij of zij de ziekenhuisrekeningen wel kan betalen", aldus minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , terreur , terreurslachtoffers , tegemoetkoming , vergoeding

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni