Een vrouw krijgt een corona-vaccin toegediend in het  vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel-Stad

| Een vrouw krijgt een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum Pacheco (archiefbeeld)

Analyse

Debat over verplichte vaccinatie nog lang niet uitgewoed

© BRUZZ
14/07/2021

Woensdagochtend zaten de ministers van Volksgezondheid bijeen om zich te buigen over een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel, maar die komt er voorlopig nog niet. Door de stagnerende vaccinatiecijfers, verplichtingen in andere Europese landen, en vooral de opmars van de deltavariant neemt de druk wel toe om de coronaprikken voor zorgpersoneel te verplichten.

Maandagavond kondigde Frank­rijk aan de vaccinatie verplicht te maken voor het zorgpersoneel, eerder die dag deed ­Griekenland hetzelfde. Ook ­Italiaanse zorgverleners moeten zich voortaan laten inenten tegen Covid-19.

In Belgie komt die verplichting er voorlopig niet, beslisten de gezondheidsministers woensdagochtend. Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) bond vorige week als eerste in België de kat de bel aan, maar voegde er meteen aan toe dat zo’n beslissing voor hem in overleg met de sociale partners genomen moest worden.

Federaal minister van Volks­gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil eerst inzetten op sensibilisering en transparantie, door de vaccinatiegraad in elke zorginstelling openbaar te maken. De woordvoerder van Vandenbroucke: “Als dat niet voldoende is, kunnen we nadenken over een verplichting. We zijn daar niet tegen.” Vorige week weigerde Iriscare, de koepel van de Brusselse rusthuizen, nog om de vaccinatiegraad per instelling bekend te maken.

Hepatitis B-vaccin ook verplicht

De Belgische ziekenhuizen en de meeste woonzorgcentra pleiten er zelf voor om de vaccinatie van personeel in rusthuizen verplicht te maken. In een open brief vragen ze dat het Overlegcomité dat vrijdag al beslist. De Vlaamse deden dat al eerder, de Franstalige volgden begin deze week, nog voor de Franse beslissing dus.

Er is immers een precedent: het vaccin tegen hepatitis B is verplicht voor zorgpersoneel.

Zeker in woonzorgcentra blijven de cijfers te laag. In een woonzorgcentrum in Nijvel, schrijft De Standaard, overleden vorige maand twaalf meestal gevaccineerde bewoners. Slechts driekwart van het zorgpersoneel was er ingeënt. Sindsdien is ook Vlozo, de koepel van private woonzorgcentra, overtuigd van de noodzaak.

Rusthuislabel

Een plan om alle personeel van rust- en verzorgingstehuizen ingeënt te krijgen wordt intussen uitgedokterd. Volgens La Libre Belgique wordt er gewerkt aan een ‘rusthuislabel’ op vrijwillige basis, dat klanten moet toelaten om te kiezen voor woonzorgcentra die beschikken over gevaccineerd personeel.

De vakbonden staan niet per se weigerachtig tegenover een verplichting, schrijft Het Nieuwsblad, maar vragen eerst een helder en overtuigend advies van experts.

Tegen vrijdag wil de federale regerings­top zicht hebben op de laatste vaccinatiecijfers voor het zorgpersoneel. Er is echter een grote kans dat de knoop ook vrijdag nog niet wordt doorgehakt, schrijft La Libre. De regering wil de indruk vermijden dat de beslissing uit de lucht valt onder invloed van Frankrijk.

"Wat als een lid van het zorgpersoneel weigert zich te laten vaccineren? Ik denk niet dat het de politici zullen zijn die patiënten gaan wassen en aankleden"

Maxime Prévot, voorzitter CDH

Net als Vooruit is de partij van premier Alexander De Croo (Open VLD) momenteel vooral geneigd om zorgpersoneel te sensibiliseren over de noodzaak van vaccinatie. Maar ook de Vlaamse liberalen sluiten een verplichting niet uit. "De vrijheid van een persoon (om zich niet te laten vaccineren) kan in dit geval de vrijheid van een ander in gevaar brengen”, aldus zijn woordvoerder in La Libre.

De PS houdt het op sensibilisering. CDH-voorzitter Maxime Prévot is niet gekant tegen een verplichting, maar vraagt zich af wat de gevolgen zijn als een lid van het zorgpersoneel weigert. “Ik denk niet dat het de politici zullen zijn die patiënten gaan wassen en aankleden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Gezondheid , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni