Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie

| Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie;

Maron voorstander van verplichte vaccinatie verplegend personeel

EC, ZM
© Belga - BRUZZ
07/07/2021
Updated: 07/07/2021 10.55u

Brussels minister Alain Maron (Ecolo) heeft woensdag het idee verdedigd om het verplegend personeel te verplichten zich tegen Covid-19 te laten vaccineren, maar volgens hem is daarvoor wel een akkoord van de sociale partners nodig. Er is wel alvast beslist om alle tieners vanaf 12 jaar de kans te geven op een vaccin. In Brussel gaat het om 145.000 jongeren.

"De logica zou voorschrijven dat gezondheidswerkers zich vrijwillig laten vaccineren. Helaas is dit niet altijd het geval, vooral in rusthuizen, maar niet alleen daar," antwoordde de Ecolo-minister, toen hem dit op Bel-RTL werd gevraagd.

"Ik denk dat dit een zaak is voor de Hoge Arbeidsraad. Als de werkgevers en de vakbonden samen zouden zeggen dat zij voor verplichte inenting zijn, dan zou dat volgens mij de deur openzetten. Maar verplichten, zonder de instemming van de sociale partners te hebben, lijkt me nogal delicaat, omdat het het verkeerde effecten kan hebben", aldus Maron.

Groen licht voor vaccinatie 12-15-jarigen

De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid heeft woensdag het licht op groen gezet voor de vaccinatie van 12-15-jarigen met het Pfizer-vaccin. De Hoge Gezondheidsraad had daar al eerder deze week een positief advies over gegeven.

De vaccinatie is vrijwillig en er is toestemming nodig van de ouders. Dat heeft Waals minister van Volksgezondheid Christie Morreale gemeld en wordt aan BRUZZ bevestigd door de Brusselse gezondheidsinspectie.

"In Brussel gaat het om ongeveer 145.000 jongeren van 12 tot 15 jaar", zegt Fatima Boudjaoui van de gezondheidsinspectie. De jongeren vanaf 16 jaar kregen al eerder de kans op een vaccin. Omdat er voorlopig enkel een Europese goedkeuring is voor het Pfizer-vaccin, kan voorlopig alleen dat vaccin gebruikt worden bij minderjarigen.

Toestemming ouders nodig

De tieners hebben wel de toestemming van hun ouders (of wettelijke voogd) nodig. Kinderen die niet kunnen ingaan op deze eerste uitnodiging, bijvoorbeeld door vakantieplannen, zullen eind augustus of in september een nieuwe kans krijgen.

De Brusselse gezondheidsinspectie bekijkt woensdag wanneer de uitnodigingen de deur uitgaan. "Er zal nog bijkomende sensibilisering volgen", zegt ook Boudjaoui. Later op de dag volgt meer nieuws.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni