Ook 16- en 17-jarigen krijgen coronavaccin

© Belgaimage

De ministers van Volksgezondheid hebben zaterdag op de interministeriële conferentie, en na advies van de Taskforce Vaccinatie, beslist om de 16- en 17- jarigen ook een coronavaccin aan te bieden. Hun vaccinatie zal aansluitend gebeuren op de 18-jarigen. Brussel wil vanaf volgende week wel al 16- en 17-jarige risicopatiënten uitnodigen. De anderen komen pas later aan de beurt.

Alle 16- en 17-jarigen zullen een uitnodiging krijgen om zich te laten vaccineren in een vaccinatiecentrum. "De interministeriële conferentie Volksgezondheid zet principieel het licht op groen voor de vaccinatie van 16- en 17-jarigen met het Pfizer-vaccin. Ze onderzoekt ook of het mogelijk is dat jongeren geïnformeerd kunnen kiezen voor het Johnson & Johnson en Astra-Zeneca-vaccin", meldt de taskforce vaccinatie zaterdag.

Brusselse risicopatiënten van 16 of 17 jaar oud kunnen "de komende dagen" een uitnodiging voor hun vaccinatie ontvangen, zegt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). "We willen zo snel mogelijk starten met de jongeren met comorbiditeiten, maar eerst moeten de huisartsen deze risicopatiënten nog aanduiden in hun systeem", zegt woordvoerster Fatima Boudjaoui van de Covid-cel van de GGC. "Wij zullen de databank de komende week meermaals raadplegen en de uitnodigingen versturen naar jongeren met comorbiditeiten."

Pas na de 18-jarigen

De andere jongeren moeten nog wachten op hun uitnodiging. "Wij blijven onze vaccinatiestrategie volgen op basis van leeftijd. We zakken in leeftijd, maar telkens in functie van het aantal beschikbare vaccins", zegt Boudjaoui. Momenteel nodigt het Brussels gewest 36-plussers uit voor de vaccinatie. De 16- en 17-jarigen komen pas na de 18-plussers aan de beurt.

Volgens de wet op de patiëntenrechten is voor de vaccinatie van 16- en 17- jarigen geen toestemming van de ouder of voogd nodig. Een vaccinatie tegen het virus blijft evenwel vrijwillig. Momenteel heeft enkel het vaccin van Pfizer/BioNTech een goedkeuring voor de vaccinatie van de 16- en 17-jarigen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?