42 Brusselaars annuleren vaccinatie door bezorgdheden AstraZeneca

EC
© BRUZZ
15/03/2021

Sinds vorige vrijdag hebben 42 personen hun vaccinatie-afspraak geannuleerd omwille van zorgen over AstraZeneca. Nog enkele mensen zijn niet komen opdagen. Dat zei Inge Neven maandag. Op een totaal van 11.000 afspraken deze week, blijft dat beperkt.

Het aantal vragen over het vaccin van AstraZeneca blijft in Brussel beperkt, zei Inge Neven maandag tijdens een persconferentie over de vaccinatiestrategie. Afgelopen vrijdag stopte Denemarken uit voorzorg met het toedienen van AstraZeneca. Noorwegen en Ijsland volgden snel, ook Nederland en Ierland doen dat sinds deze week. Ze vrezen dat het vaccin bloedklonters zou veroorzaken, maar dat is niet sluitend bewezen.

Neven zei dat Brussel gewoon de nationale adviezen volgt. België heeft vooralsnog niet besloten om AstraZeneca niet langer te gebruiken. "Dat is het standpunt van het EMA (Europese Geneesmiddelenagentschap, red.) en de wetenschappelijke experts in België", zegt Inge Neven. Deze maandagnamiddag zit het EMA wel nog samen om te kijken of er een nieuw advies moet komen.

Annulaties

In Brussel heeft het callcenter tot nu toe een beperkt aantal vragen gekregen over AstraZeneca. 42 personen zegden hun afspraak voor een vaccinatie uiteindelijk af via die weg. "Er zijn nog enkele mensen niet komen opdagen voor hun afspraak. Dat zijn er de laatste dagen iets meer, maar het is zeker niet enorm", aldus Neven.

"Je moet het evenwicht zoeken tussen de voordelen en de eventuele risico's van vaccinatie"

Inge Neven, gezondheidsinspectie

De gezondheidsinspectie zegt nog dat mensen in Brussel zelf mogen kiezen of en wanneer ze hun afspraak inplannen, dus dat het ieders keuze is om te beslissen of zij liever nog enkele weken wachten. "Mensen die bezorgd zijn, kunnen een tijdje wachten of wachten tot er andere vaccins beschikbaar zijn", aldus Inge Neven. "Je moet het evenwicht zoeken tussen de voordelen en de eventuele risico's van vaccinatie. Als je ziet dat we met de vaccinaties in de rusthuizen nu al veel minder hospitalisaties krijgen, wil dat zeggen dat vaccineren ons beschermt."

Neven wees er nog op dat mensen die nu een afspraak afzeggen over enkele weken misschien minder snel een plaats in de vaccinatiecentra gaan vinden. Dan zullen er namelijk meer mensen uitgenodigd zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , AstraZeneca , vaccinatiestrategie , Inge Neven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni