Debat over woonstbetredingen steekt opnieuw de kop op

© Umelog
| De WTC-torens, waar de Dienst Vreemdelingenzaken huist
Updated: 18-09-2019 - 14:42

De Vereniging van onderzoeksrechters heeft de vraag gekregen om zich uit te spreken te geven over het wetsontwerp over woonstbetredingen van 7 december 2017. Dat schrijft La Libre Belgique woensdag.

De uitnodiging is vreemd, gezien het feit dat de regering in lopende zaken zit en het gaat om een controversieel wetsontwerp van de vorige legislatuur.

De wettekst laat politiediensten toe om privéwoningen te betreden om er vreemdelingen die illegaal in ons land verblijven op te pakken, en was ingediend op vraag van de Dienst Vreemdelingenzaken door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en CD&V minister van Justitie Koen Geens.

"We begrijpen niet waarom men ons vraagt om terug te komen. We hebben alles gezegd wat we te zeggen hadden. Het advies dat we over dit ontwerp hebben gegeven, was over de hele lijn negatief en we komen daar niet op terug", zegt een onderzoeksrechter geciteerd door La Libre Belgique.

Het initiatief ging uit van de onafhankelijke Commissie-Bossuyt, die belast is met de evaluatie van het beleid inzake de vrijwillige terugkeer en de gedwongen verwijdering van vreemdelingen. Het secretariaat daarvan wordt verzorgd door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). "Het is dus geen initiatief van DVZ zelf", laat het kabinet De Block (Open VLD) weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?