DVZ kan meer aanvragen verwerken: '50 per dag is limiet van Francken'

© PhotoNews

De Dienst Vreemdelingenzaken, waar migranten asiel kunnen aanvragen, zou méér dan 50 asielaanvragen kunnen verwerken. Dat zegt Geert De Vulder, woordvoerder van de dienst. “De limiet is de keuze van de staatssecretaris en wij voeren die uit.”

De beslissing van staatssecretaris Francken om het aantal asielaanvragen te beperken tot 50 per dag, zet niet enkel kwaad bloed bij verschillende ngo’s, maar ook bij andere regeringspartners, schrijft de VRT op haar website.

In De Wereld vandaag op Radio 1 reageert de woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken Geert De Vulder dat DVZ wel degelijk in staat is om meer dan 50 aanvragen per dag te verwerken. “Maar we hebben deze instructies gekregen en wij voeren die uit,” zegt hij.

De Vulder voegt toe dat de keuze van de staatssecretaris geen makkelijke opdracht is. “De limiet van 50 aanvragen leidt tot chaos, vooral onder de jonge, alleenstaande mannen,” aldus De Vulder. “We proberen die chaos onder controle te houden door ons personeel op straat te sturen om meer informatie te geven.”

In een opiniestuk in Knack benadrukte Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, op woensdag dat zij denkt dat de huidige asielcrisis een politieke en bewuste keuze is. "Deze nieuwe asielcrisis is er geen van overmacht," aldus Vandycke.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?