Francken hekelt houding Brusselse liberalen over woonstbetredingen

© Photonews
| Francken vindt het niet kunnen dat de Brusselse afdeling van de liberalen verzet aantekent tegen een wetsontwerp die de nationale afdeling tot twee maal toe goedkeurde binnen de federale regering.

Dat ook de Brusselse Open VLD verzet aantekent tegen het wetsontwerp dat woonstbetredingen bij mensen zonder papieren mogelijk maakt, kan er niet in bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Ik begrijp al langer dat u over uw Brusselse bende niets te zeggen heeft”, richt Francken zich op Twitter tot de liberale partijvoorzitster Gwendolyn Rutten.

Het wetsontwerp van de federale regering beroert al lang de gemoederen, en dan vooral in Brussel waar de linkse partijen zich verzetten tegen het idee van huiszoekingen bij burgers en organisaties die mensen zonder papieren onderdak geven.

Maar ook binnen de federale regering zelf is er onenigheid: een deel van de MR kant zich resoluut tegen het wetsontwerp dat hun partij nochtans mee ondertekende. Premier Michel trok het dossier daarop naar zich toe, maar dat verhindert niet dat het protest vanuit Brussel blijft aangroeien. Nadat verschillende gemeenten al een motie tegen het wetsontwerp stemden, ligt er nu ook een resolutie op tafel van de Brusselse meerderheid op gewestelijk niveau.

Die resolutie wordt gestemd in het Brussels parlement en moet ervoor zorgen dat de Brusselse regering de federale regering officieel zal vragen om het wetsontwerp te wijzigen.

Naast de handtekeningen van PS, Ecolo, Groen, SP.A, Défi en CDH prijkt ook die van parlementslid Els Ampe (Open VLD) mee onder de resolutie. Dat komt de liberalen als coalitiepartner in de federale regering op de toorn van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) te staan. Hij vindt het niet kunnen dat de Brusselse afdeling van de liberalen verzet aantekent tegen een wetsontwerp die de nationale afdeling tot twee maal toe goedkeurde binnen de federale regering. “Maar ik begrijp al langer dat u over uw Brusselse bende niets te zeggen heeft”, klinkt het scherp aan het adres van partijvoorzitster Gwendolyn Rutten.

“Het enige wat wij hier vragen, is een aanpassing”, repliceerde Rutten intussen al. “Van standpunt veranderen doet de N-VA wel vaker”, is de steek terug. Al klinkt er op het einde van de Twitter-discussie wel verzoenende taal. De uitgestoken hand van Rutten slaat Francken niet af. “We zullen ook deze noot zeker kraken. Samen”, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?