Défi: 'CDH, PS en MR zijn alledrie verantwoordelijk'

© Olivier Maingain

Défi zit dinsdag samen om zich te beraden over de beslissing van CDH. CDH-voorzitter Benoît Lutgen heeft maandag bekendgemaakt dat hij niet meer met de PS wil regeren in Brussel en Wallonië. CHD zou Défi goed kunnen gebruiken als coalitiepartner, maar de partij hekelt de aanpak van CDH, en spreekt zich nog niet uit over een mogelijk nieuwe coalitie.

De voorzitter van Défi, Olivier Maingain, is momenteel nog in Canada, waar hij samen met onder meer minister-president Rudi Vervoort (PS) op congres is. Hij keert dinsdagochtend terug naar Brussel om te overleggen met zijn partij.

In een eerste reactie laat Maingain wel zijn ongenoegen blijken over de handelswijze van Lutgen. Hij noemde het “een reddingsoperatie van CDH”. “Indien de partij echt vorderingen wou boeken op gebied van goed bestuur, had ze dat de laatste jaren al kunnen doen. CDH is in Brussel en Wallonië aan de macht. En verder zijn de PS en de MR aan elkaar gewaagd als het om schandalen gaat. Als ik het me goed herinner, zijn het die twee partijen die de plak zwaaien in Brussel-Stad. De drie grote partijen dragen dus alle drie een grote verantwoordelijkheid.”

Minister van Economie Didier Gosuin (Défi) had zich eerder, in de marge van een persconferentie, ook al sceptisch uitgelaten over de démarche van Lutgen.  "Ik begrijp dat Lutgen net als ik kritiek heeft op de PS, maar regeringen op hun kop zetten is niet de methode. CDH is al lang een compagnon de route van PS. Zich op deze wijze gedragen is een manier om zichzelf gewicht te geven.”

Nochtans zijn CDH en Défi quasi tot elkaar veroordeeld indien er een nieuwe Brusselse regering, zonder de PS, gevormd moet worden. Het blijft voorlopig koffiedik kijken wat er met de regering gebeurt, maar het is nu al duidelijk dat de MR bijna onmisbaar wordt, en dat Défi de sleutel in handen heeft.

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook