Michel De Herde (LB-DéFi), schepen van Onderwijs in Schaarbeek, tijdens een herdenking voor de racistische moord op het Marokkaans-Belgische koppel Habiba El Hajji en Ahmed Isnasni in 2002
© Belgaimage | Michel De Herde (LB-DéFi), schepen van Onderwijs in Schaarbeek, tijdens een herdenking voor de racistische moord op het Marokkaans-Belgische koppel Habiba El Hajji en Ahmed Isnasni in 2002.

Het bestuur van DéFI schorst het stemrecht van de in opspraak gekomen Schaarbeekse schepen Michel De Herde in de partij-organen. De Herde wordt beschuldigd van aantasting van de seksuele integriteit.

De zogenaamde 'raad der wijzen' van DéFI heeft De Herde woensdagavond gehoord en heeft daarna beslist om het stemrecht van de schepen binnen de partij-organen voorlopig op te schorten. Dat is geen voorafname op een eventuele veroordeling van De Herde, zegt de partij. Het vermoeden van onschuld is van toepassing, benadrukt DéFI.

Verschillende klachten

De raad der wijzen komt in januari opnieuw samen over het lot van de schepen. Michel De Herde wordt beschuldigd van aantasting van de seksuele integriteit door iemand met een gezagspositie. In september raakte bekend dat een studente een klacht over verkrachting had ingediend tegen De Herde, die al een dertigtal jaar schepen in Schaarbeek is.

Enkele maanden eerder was er ook al een klacht van schepen Sihame Haddioui (Ecolo). Zij beschuldigde haar collega ervan dat hij seksistische uitlatingen jegens haar had gedaan en haar eerbaarheid had aangerand tijdens een gemeenteraad in oktober 2021.

De Herde ontkent alle aantijgingen. Hij werd dinsdag door het schepencollege met verlof gestuurd. Dat gebeurde op zijn eigen vraag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie