Défi wil meer garanties en transparantie rondom CST

Emmanuel De Bock (Défi) Emmanuel De Bock (Défi)
© PhotoNews
| Emmanuel De Bock (Défi.)
© PhotoNews
| Emmanuel De Bock (Défi.)

Défi betreurt de kakofonie bij de invoering van het Covid Safe Ticket in de deelstaten. Bij monde van de fractieleiders in het Brusselse parlement, de Franse Gemeenschap en de Cocof dringen ze aan op duidelijke criteria, drempels en de publicatie van cijfers.

Volgens Défi, die in het Brusselse Gewest tot de meerderheid behoort, moet de invoering van het CST gekoppeld worden aan een analyse van de epidemiologische situatie, via indicatoren als de vaccinatiegraad, de besmettingsgraad, het reproductiegetal, het aantal ziekenhuisbedden,... De Franstalige partij vindt dat de Brusselse regering drempels moet vastleggen voor de indicatoren die worden weerhouden.

Volgens fractieleider Emmanuel De Bock moeten zo'n criteria helpen om de positieve of negatieve evolutie van het CST te voorspellen en ervoor zorgen dat er geen blanco cheques voor verlengingen worden uitgereikt. "Ik wil niet meer meemaken wat we hebben gezien met de verschillende avondklokken. De maatregel moet zinvol zijn in de strijd tegen COVID en proportioneel zijn", aldus de Défi-fractieleider. In die context moeten de cijfers achter de evaluatiecriteria ook regelmatig gepubliceerd worden, aldus de partij.

Tenslotte stelt De Bock zich ook vragen bij de strafrechtelijke sancties voor inbreuken op de regels omtrent het CST. Dat dreigt de rechtbanken met extra werk op te zadelen en het strafblad groter te maken van mensen die de boetes niet zouden betalen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?